900 ezer embernek tudtak segíteni Ukrajnában, de sokkal többre lenne szükség

900 ezer embernek tudtak segíteni Ukrajnában, de sokkal többre lenne szükség

Az ENSZ segélyező ügynökségei eddig 900 ezer embernek tudtak segíteni Ukrajnában, de ez messze nem elegendő - hívta fel a figyelmet kedden Jens Laerke, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Sajtótájékoztatóján Laerke azt szorgalmazta, hogy a harcban álló felek biztosítsák a segélymunkások és a segélyeket szállító konvojok biztonságos haladását, mert csak így tudnak még több rászorulónak segíteni.

Jarno Habicht, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai képviselője pedig azt közölte, hogy a több mint egy hónapja tartó háborúban eddig 74 támadást hajtottak végre egészségügyi létesítmények ellen, és ezekben a támadásokban 72 ember meghalt és 40 megsebesült.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden bejelentette, hogy Rafael Grossi főigazgató Ukrajnában van, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és "technikai segítséget" nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez.  

Ez a konfliktus már most is felfoghatatlan pusztítást és szenvedést okoz az embereknek. Szükség van a NAÜ szakértelmére ahhoz, hogy elejét tudják venni egy nukleáris balesetnek - fogalmazott Grossi az ügynökség közleménye szerint.

Rafael Grossi a héten ellátogat egy ukrajnai atomerőműbe is, és várhatóan a hét második felében Bécsben, a NAÜ székhelyén számol be a sajtónak a tapasztalatairól.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}