Erasmus-ügy: Jogi lépéseket tervez a kormány Brüsszelnek válaszul

Erasmus-ügy: Jogi lépéseket tervez a kormány Brüsszelnek válaszul

Amíg Navracsics Tibor és Varga Judit Brüsszelben próbálja elérni, hogy legalább az Erasmus források megmaradjanak és ennek érdekében állítólag még arra is hajlandóak lennének, hogy kivonják a Fidesz pártvezetőit az egyetemek kuratóriumából, addig a „hátországban” folytatódik a hívőtagozat sokkolása.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Mandiner Reakció podcastjában azt mondta, 

az Erasmus-ügy, illetve a megoldásának folyamata azt mutatja, hogy az Európai Bizottság a testület különböző szintjeivel való diskurzusban semmilyen formális elemet nem tart be.

Az államtitkár szerint ha az ügyben lett volna normális kapcsolatfelvétel, és pontosan elmondták volna, hogy az egyébként általánosan megfogalmazott következtetések és pénzvisszatartás feltételeiként miről kellene megállapodni, akkor a magyar kormány nem zárkózott volna ettől el. 

Kovács Zoltán megemlítette, hogy hosszú évek nehéz munkájába telik felépíteni azokat az együttműködési kereteket, amelyekben szerinte az akadémiai szabadság keretei között az intézmények működnek.

Az államtitkár szerint kell jogi lépéseket tenni, ha ez a helyzet villámgyorsan nem oldódik meg. Az egyetemek önmagukban is eljárhatnak, és a kormánynak szintén van feladata ezzel, illetve a minisztériumnak, amely az EU-s ügyeket viszi, és még büntetőjogi szempontok is lehetnek, itt a hitelrontást említette.

Arra a kérdésre, hogy van-e felelőssége a magyar kormánynak abban, hogy bizonyos ügyekben elfajult a kommunikáció, és kell-e változtatni a stíluson vagy az állásponton, kijelentette:  felelősségük elsősorban a magyar választópolgárok felé van.

(MTI)