Erdogan szerint Ukrajna kétségtelenül megérdemli a NATO-tagságot

Erdogan szerint Ukrajna kétségtelenül megérdemli a NATO-tagságot

A török elnök Zelenszkijjel találkozott, aki az orosz invázió óta most először látogatott Törökországba.

Ukrajna kétségtelenül megérdemli a NATO-tagságot - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel péntek este tartott közös találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A két államfő tárgyalását követően Erdogan újságíróknak elmondta, hogy Ankara továbbra is a Törökország és az ENSZ közvetítésével a háborúban álló Ukrajna és Oroszország közt létrejött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbításán dolgozik.

"Folyamatosan dolgozunk a gabonaszállítás (tengeri) folyosójának kérdésén"

- jelentette ki a nemrégiben újraválasztott török elnök, hozzátéve, hogy a legutóbbi meghosszabbítás július 17-én jár le.

"Oroszország úgy viselkedik, mintha az egész Fekete-tenger az ő birtokában volna"

- fogalmazott Zelenszkij, aki az országát ért orosz támadás óta most először látogatott Törökországba.

A török elnök az orosz-ukrán háború kapcsán arról is szólt: Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint augusztusban látogat majd Törökországba, amikor is, Erdogan reményei szerint, a gabonaszállítás kérdése mellett a fogolycsere kérdése is napirendre kerül majd.

Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Isztambulban 2023. július 7-én. (MTI/EPA/Murat Cetin Muhurdar)