Kitüntették a francia nagykövetet, aki bevédte Orbánt

Van összefüggés?

Éric Fourniert július 6-án tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztjével.

Fournier helyére Pascale Andréani érkezett, miután a korábbi nagykövet kiállt Orbán Viktor mellett, aki szerinte se nem populista, se nem szélsőséges, csak a magyargyűlölő nemzetközi sajtó találta ki ezeket a jelzőket, de Fournier megbízatása egyébként is lejárt.

Azt is érdemes tudni, hogy a diplomáciában bevett szokás a távozó nagykövetek kitüntetése. Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet, vagy Gordan Grlic-Radman horvát nagykövet is a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta munkája befejeztével.

Kiállt az Orbán-kormány mellett a budapesti francia nagykövet, leváltották

Eric Fournier immár csak volt budapesti francia nagykövet a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyar politikai helyzetet, végkövetkeztetésként megjegyezve, hogy máshogy kellene állni Orbánhoz, mert populistának nevezni őt csak „a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapása".A hvg.hu írja, hogy egy szombati rendelet alapján Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át a helyét.

(fotó: Soós Lajos / MTI)