„Erőforrásként kell tekinteni a romákra”

Az Emmi helyettes államtitkára szerint a magyar felzárkózáspolitika "újszerűsége", hogy erőforrásként tekint a cigányokra.

A helyettes államtitkár a Nagyváradon tartott Nemzetközi jó gyakorlatok - "Közös utakon" című konferencián beszélt a magyar felzárkózáspolitika eddigi „eredményeiről” és tapasztalatairól. Azt követően az MTI-nek nyilatkozva elmondta, 2010-ben „szemléletváltás” történt a magyar felzárkózáspolitikában, azóta ugyanis a szakpolitika partnerként kezeli a cigányokat, mivel úgy véli, "romák nélkül nincs romaügy".

Hozzátette, a cigányokat aktivizálni kell, a "passzív segítségnyújtás" ugyanis nem megoldás, helyette biztosítani kell nekik a lehetőséget, hogy megmutathassák, ők is „erőforrások”.

Langerné Victor Katalin a felzárkózási projektek közül kiemelte a komplex telepprogramot, amely 2012-ben uniós forrásból indult 56 magyarországi településen. Ennek lényege, hogy komplexen kezeli a helyzetet a telepeken, tehát a szakemberek az élet minden területével foglalkoznak, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a munkahelyteremtésig.

A program sikeres volt, több mint négyezren kaptak például képzést, amelynek segítségével sokan munkát tudtak találni, valamint tanodák és közösségi helyiségek is létrejöttek a gyerekek tanulásának elősegítésére

 - állította a helyettes államtitkár, hozzátéve, a következő lépés a program tapasztalatainak értékelése, majd annak 2016-os újraindítása.