"Erőt az erővel, hitelességet a hiteltelenséggel szemben"

A magyar közéletben fájóan ritka őszinte, élvezetes vitát folytatott hazánk helyzetéről Vona Gábor, Schiffer András és Szigetvári Viktor.

Nemzeti Cinizmus Rendszere

Orbán csak ott vállal konfliktust, ahol érdekei úgy kívánják, sőt, gyakorlatilag ugyanazt a politikát folytatja, mint elődei. Ez az összeszerelő üzemekre építő, kudarcos politika, ez a "nemzeti cinizmus rendszere" - értékelte az Orbán-kormány működését Schiffer András, az LMP társelnöke. Időben előrehaladva tapasztalható egyfajta lefelé tartó tendencia - vázolta a három Orbán-kormány működését Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint az elsőnél (1998-2002) a szakpolitika dominált, a másodiknál a kormányzást a politikai kommunikáció uralta, a harmadiknál - tehát a jelenünkben - pedig egyfajta válságkormányzás zajlik. A kormány és Orbán Viktor számára létkérdés, hogy a bevándorlás válságának kérdése napirenden maradjon, viszont - véli a politikus - egyrészt a válság elmúlhat, másrészről a válság fenntartása visszaüthet, elégedetlenséget szülhet. Schiffer András szavai szerint a politikában és a parlamentben is generációváltás zajlik, az új nemzedékhez tartozók pedig már érdemi vitákat is képesek egymással folytatni, ezt a Jobbik elnöke az ismert ténnyel egészítette ki: az LMP és a Jobbik a XXI. század pártjaiként a fiatalok körében kiemelkedően népszerűek.

Vona Gábor, Schiffer András, Szigetvári Viktor

A vitába elsőként Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke állt bele: szerinte nem látszik a Jobbik kormányzóképessége, de erre nem is fog sor kerülni a torz választási rendszer miatt. A politikus szerint a Jobbiknak nincs kormányzóképes programja és populista, amire viszont a Jobbik elnöke az Együtt támogatóinak hiányára utalva megjegyezte: "Nektek viszont más hiányzik".

Schiffer - Szigetvárival vitába szállva - elmondta: ő 2014 nyarán még arra sem adott volna esélyt, hogy a Jobbik Veszprém megyében egyéni mandátumot szerezzen. Szerinte nem szégyen tanulni az ellenfelektől - utalt a Jobbik tapolcai győzelmére. 2014 ősze és 2015 májusa között eltelt időszak megmutatta az Orbán-kormány első agóniáját, amit ugyan a migránsválság megakasztott, de ettől még a szellemi és egyéb tartalékai ennek a kormánynak kimerültek - mondta az LMP társelnöke.

Vona Gábor szerint első körben az a kormányképes, aki képes megnyerni egy választást. A pártelnök szerint a Fideszt a hiteltelenségével lehet megverni, és - utalt a baloldali kispártok legfőbb gondjára - Budapestről, médiapártként nem. A XXI. századi pártoknak is szüksége van tömegbázisra, kell a mozgósító erő, kell a kiépített pártszervezet - mondta.

A legfontosabb feladat a korrupció felszámolása - emelte ki Vona - a Jobbik tud, akar ezen változtatni. A XX. század pártjai szerinte azért nem tudják felszámolni azt, mert ők már pártszinten is korrupcióra épülnek, így természetesen kormányra kerülve sem tudnak ezen a rendszeren változtatni, ezzel szemben az új pártokat ez nem érinti.

Populisták és technokraták

Éles vita bontakozott ki akörül, vajon ki számít populistának, ki nem. Szigetvári szerint a Jobbik a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjaztatásának lehetőségével beállt a populista hullámba, megvalósíthatatlannak és felelőtlennek nevezve a párt ötletét, amely ezzel a nyugdíjrendszer összeomlását kockáztatja. Vona vitába szállva ezzel kiemelte: párton belül is voltak szakmai és politikai viták, de a magyar nyugdíjrendszer nem ettől fog összeomlani, hanem a katasztrofális demográfiai helyzettől.

Schiffer Szigetvári Viktornak címezve: örül, hogy végre van egy tisztességes technokrata párt az országban. Te arra vagy büszke, hogy Bajnai kabinetfőnöke voltál, ám a mechanizmusok tekintetében a Bajnai- és Orbán-kormány között nincs különbség, legfeljebb a léptékben - utalt Szigetvári korábbi szavaira, aki a Bajnai-kormány méltatta és állította szembe a mostani állapotokkal.

Közép-Kelet-Európai nyitást

El kell gondolkodni a kelet-európai országok még szorosabb együttműködésén - mondta Vona Gábor Magyarország külpolitikai lehetőségeiről szólva, és felvetette az Európai Unió lehetséges szétesését is. "Folyamatosan azt mondjuk, nem keleti vagy nyugati erőközpontokhoz kéne igazodni, hanem a környékbeli régiót kell összefogni" - mondta. Szerinte Kelet- és Dél-Európának azonos érdekei vannak, mert az unió jelenlegi szerkezetében nem segíti a periféria felzárkóztatását.

Schiffer Andás arra hívta fel a figyelmet, miközben Orbán Viktor harcosan fellép a migrációval szemben, amikor a szabadkereskedelmi egyezmény miatt az Egyesült Államokkal szemben kellene fellépni, "csatlósként viselkedik".
    
Szigetvári Viktor védelmébe vette a német kancellár, Angela Merkel által képviselt migrációs politikát. Szerinte a népesedési problémákkal küzdő Magyarországnak szüksége volna néhány tízezer migránsra, akik egy uniós kék kártya birtokában dolgozni jönnének ide. Szükségünk van a migránsokra - vélte az Együtt politikusa.

Kamasz korból a felnőtt korba

Az Együtt elnöke szerint egy mérsékelt, nem populista alternatíva, a "lovon középen ülés", Vona szerint "erőt az erővel, hitelességet a hiteltelenséggel szemben" politikájával lehet és kell alternatív mutatni. 2013 óta néppárti politikával a győzelmi stratégiával győzelmi útra léptünk, kamaszkorból a felnőtt korba. Úgy vélte: az egyéni választói kerületeket többségét meg tudjuk hódítani 2018-ban, de a párt gyengeségnek nevezte Budapestet, és a nyugati kapcsolatokat, ahol - mint mondta - elfogadottabbá kell tenni a Jobbikot. Schiffer szerint olyan megújuló Magyarországot kell teremteni, amely őrzi erőforrásait, ezért kiszámítható politikát és a korrupció felszámolásának alternatíváját kínálja az LMP, de - utalt az LMP hagyományos gyengeségére - a szervezeti erő hiányán javítani kell, különösen vidéken. 2010-ben még biciklivel jöttünk az első ülésre a Parlamentbe, ma már traktorral is járunk - utalt inkább viccesen Sallai Róbert Benedek látványos minapi akciójára az LMP politikusa.

Így is lehet

A három pártelnök Török Gábor moderálásával egy jól sikerült, kemény, határozott vitát folytatott, ahol főtisztekhez méltó párbajban mérték össze érveiket. A magyar politikai életben szokatlan módon valódi polémiát folytatva, újdonság erejével ható nyitottsággal, személyeskedés nélkül, de saját érveik mellett határozottan kiálló, valóban vitázó politikusokat láthattunk.

Reméljük még sok ilyen vita lesz.

(Az eseményről az N1TV hamarosan vágatlan videóval jelentkezik.)