Estétől estig Wass Albert Pomázon is

Mint arról beszámoltunk, péntek este 6 órától szombat este 7 óráig Wass Albert műveinek maratoni hosszúságú, 25 órás felolvasására készülnek hatvan magyarországi, határon túli és tengeren túli helyszínen.
 
A pomáziak az elsők között csatlakoztak az idei felhíváshoz: a felolvasást a helyi Református Gyülekezeti Házban Nyilas Zoltán lelkipásztor védnökségével rendezik meg.
 
Sarkadi Attila, a szervezői csapat tagja az Alfahírnek azt mondta, korhűen, írógéppel, íróasztallal, a közösségi termet szépen feldíszítve idézik meg Wass Albert szellemét. A Jobbik helyi elnöke, pomázi képviselője megjegyezte, olyan sokan jelentkeztek olvasásra, hogy a helyek – még az éjszakai, hajnali időpontok is – igen hamar beteltek, sőt „várólistát” is kellett alkalmazniuk. Végül több mint százan olvasnak majd fel az író gazdag életművéből a Pomáziak Pomázért civil egyesület rendezvényén.
 
Iskolás blokkot is összeállítottak – jelezte Sarkadi Attila –, hiszen a 17 éve elhunyt erdélyi írónak nagyon szép meséi, történetei vannak, amelyeket pomázi diákok adnak elő a program részeként. A felolvasás neves művészek részvételével zárul szombat este: előadást tart Petrás Mária, Simó József, Csabai János és Döbrentei Kornél.

Több ezer kilométer

A határokon átívelő maratoni felolvasás péntek este 6 órakor (Erdélyben és Kárpátalján 7-kor) minden helyszínen a Himnusz és a Székely himnusz eléneklésével kezdődik, másnap este 7-kor (a másik időzóna szerint 8-kor) pedig a Szózattal zárul. A szervezők mindenhol biztosítják a könyveket, felolvasásra bárki vállalkozhat.
 
Éjfélkor az interneten keresztül körkapcsolással üzenhetnek egymásnak az egymástól akár több ezer kilométerre olvasók, hiszen a tengeren túlról is lesznek bejelentkezők: magyar közösségek többek közt New Yorkban és Los Angelesben is megtartják a rendezvényt. A Wass Albert-felolvasásról bővebben itt olvashatnak.