Észak-Korea is aggódik a Csendes-óceán nukleáris szennyezése miatt

Észak-Korea is aggódik a Csendes-óceán nukleáris szennyezése miatt

Kritikát fogalmaztak meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel szemben a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése kapcsán.

Észak-Korea bírálta vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), amiért hozzájárult Japán azon tervéhez, hogy a Csendes-óceánba engedjék a tönkrement fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét.

Az észak-koreai környezetvédelmi minisztérium közleményében elítélte és felfoghatatlannak nevezte a NAÜ magatartását,

"miszerint aktívan támogatja és elősegíti, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet enged a környezetbe".

A terv, amelynek kivitelezése most nyáron fog elkezdődni, aggodalmat kelt Japán szomszédaiban, és Kínát például arra késztette, hogy betiltsa bizonyos élelmiszerek importját Japánból, valamint tüntetések voltak miatta szombaton Dél-Koreában Rafael Grossi NAÜ-vezérigazgató ottani látogatása közben.

Dél-koreai ellenzéki képviselők szintén tiltakoztak Tokió terve ellen, egyesek éhségsztrájkba is kezdtek. Grossi várhatóan vasárnap a szöuli parlamentben találkozik az ellenzék tagjaival.

Az MTI felidézte, az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve jóváhagyta a japán kormány tervét, miszerint a 2011. március 11-i hármas földrengés és szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű hamarosan telítődő telephelyén tárolt 1,33 millió tonna szennyezett vizet ártalmatlanítás után a tengerbe engedjék.

Az ügynökség kedden közölte, hogy

a projekt "megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak", és "elhanyagolható hatással lesz a lakosságra és a környezetre".

Címlapkép: Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok a természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima atomerőműben, Omában 2021. november 15-én. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)