Észak-Korea ismét víz alatt támadó nukleáris drónnal hajtott végre kísérletet

Észak-Korea ismét víz alatt támadó nukleáris drónnal hajtott végre kísérletet

Észak-Korea hónapok óta rendszeresen tesztel különböző fegyvereket, és az elmúlt hetekben fokozta tevékenységét válaszul a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra.

Egy héttel a Heli-1 vízfelszín alatt támadó drón tesztelése után a phenjani vezetés most a Heil-2 tesztelte. A KCNA állami hírügynökség szerint a fegyverrendszer tesztelése során a drón 71 óra 6 perc alatt ezer kilométert tett meg, és sikeresen eltalált egy célpontot. A tájékoztatás szerint a teszt tökéletesen bizonyította a vízfelszín alatti hadászati fegyverrendszer megbízhatóságát és halálos támadási képességét - derült ki a tájékoztatásból.

Elemzők ugyanakkor kételkednek azzal kapcsolatban, hogy a víz alatti jármű készen áll a bevetésre, de a KCNA szerint a rendszer segítené az Észak-Korea elleni katonai akciók megfékezését.

Észak-Korea hónapok óta rendszeresen tesztel különböző fegyvereket, és az elmúlt hetekben fokozta tevékenységét válaszul a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. Az elmúlt hetekben új, kisebb nukleáris robbanófejeket mutatott be, és felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely képes csapást mérni az Egyesült Államok bármely pontjára.

(MTI)

Címlapkép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen a Heli-1 tesztelése látható az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án. Fotó: MTI/EPA/KCNA