Észak-Korea jócskán növelte gazdasági-kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal az ENSZ jelentése szerint

Észak-Korea jócskán növelte gazdasági-kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal az ENSZ jelentése szerint

Luxustermékek exportja elvileg tilos, mégis Kim Dzsongun és a magasrangú tisztviselők is nyugati luxusautókat használnak, ráadásul a nyugati luxusmárkák divattermékeinek használata is megnőtt a kommunista vezetés körében.

A globálisan elszigetelt Észak-Korea jelentősen növelte kereskedelmi fogalmát és kiterjesztette a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal - közölte a dpa német hírügynökség egy ENSZ-jelentésre hivatkozva pénteken.

"A 2023-as évben mért kereskedelmi forgalom jelentősen meghaladta a 2022-es év forgalmát, ami kiegészül számos külföldi vásárlói tétel újbóli megjelenésével, amelyek egy része luxuscikknek minősülhet"

- derült ki az ENSZ szakértők által készített bizalmas jelentéséből.

Luxustermékek exportja elvileg tilos Észak-Koreába, és az ország kereskedelme a koronavírus miatti lezárások alatt szinte teljesen leállt - emlékeztet az MTI. A jelentés szerint viszont 2023 szeptemberében az import 1,4 milliárd dollárral (505 milliárd forint) nőtt, ami jelentős növekedést mutat a 2022-es 991 millió dollár (357,7 milliárd forint) egész éves összeghez képest, valamint a nyugati luxusimport volumene is emelkedett. A jelentésből az is kiderül, hogy Phenjan legjelentősebb kereskedelmi partnere továbbra is Kína.

A szóban forgó jelentés szerint

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és a magasrangú tisztviselők is nyugati luxusautókat használnak, ráadásul a nyugati luxusmárkák divattermékeinek használata is megemelkedett a kommunista vezetés körében.

A szankciókkal sújtott termékeken kívül 28 millió dollár (10 milliárd forint) értékben kereskedett Oroszország és Észak-Korea, mely magába foglalja a Moszkvának szállított fegyvereket is - szerepel a jelentésben.

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavaly októberben tartott megbeszélést Oroszországban a két ország közötti "minden területre kiterjedő" együttműködés kiterjesztéséről, ami után érzékelhetően megnövekedett a felek közti kooperáció. Az ENSZ jelentés egy "magasrangú állami tisztviselőre" és "lehetséges bizonyítékokra" hivatkozva igazolja a szállítmányok meglétét, ugyanakkor a szakértők hangsúlyozták, hogy nem tudják megerősíteni, pontosan miből állhatott a szállítmány.

Nukleáris fegyverkezése miatt Észak-Koreát számtalanszor sújtotta már szankciókkal az ENSZ, a világszervezet idén két jelentést is tervez közölni Phenjanról. A dpa által idézett első jelentést még a múlt héten továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető távozik tárgyalásuk helyszínéről 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij)