Észak-Korea támogatja az ukrán területek Oroszországhoz csatolását

Észak-Korea támogatja az ukrán területek Oroszországhoz csatolását

Észak-Korea egyedüliként Moszkva oldalán áll, és támogatja az ukrán területek orosz annexióját.

Észak-Korea Moszkva oldalán áll az Ukrajnához tartozó területek Oroszországhoz csatolásának ügyében, mely a nemzetközi joggal szemben áll, és az annexiót a világ országa éles kritikákkal illette.

Az elcsatolás előtt Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyék területén tartott látszat-népszavazások Phenjan szerint

"összhangban vannak az ENSZ alapokmányával"

- idézte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség egy magas rangú kormánytisztviselő keddi kijelentését.

Cso Csol Szu, az észak-koreai külügyiminisztérium nemzetközi szervezetekért felelős igazgatója az MTI szerint hozzátette, hogy 

országa támogatja az orosz kormány álláspontját a területek elcsatolásának ügyében.

Oroszország és Szíria után Észak-Korea júliusban a világon harmadikként ismerte el Donyeck és Luhanszk ukrajnai területek oroszbarát szakadár népköztársaságainak függetlenségét.

Szeptember 30-án jelentette be Oroszország, hogy "függetlennek" ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét is. Vlagyimir Putyin elnök erről szóló rendeletét még aznap éjjel tették közzé.

Az orosz parlament felsőháza is megszavazta a négy ukrajnai régió annektálását

Eközben hétfőn ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.

A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.