Eszkalálódás? Libanon arra figyelmeztet, az izraeli invázió regionális háborúba torkollhat

Eszkalálódás? Libanon arra figyelmeztet, az izraeli invázió regionális háborúba torkollhat

Több tucatnyian pedig életüket vesztették egy izraeli támadásban a Gázai övezet déli szegletében, legalábbis a Hamász közlése alapján.

Legalább 35 palesztin vesztette életét szombaton az izraeli hadsereg támadásában a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz mellett - közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet al-Hadat tévécsatornája.

A támadás a Hán-Junisztól nyugatra fekvő al-Mavaszi körzetére irányult, ahol sátrakat vertek fel ideiglenesen kitelepítettek számára.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint

legkevesebb 71 palesztin veszítette életét, és 289-en sebesültek meg az izraeli csapásban.

Az áldozatok valamennyien civilek.

Izraeli biztonsági források közlése szerint a célpont Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka volt, akinek sorsáról egyelőre semmit sem tudni. Az izraeli hadsereg az AFP kérdésére annyit közölt, hogy vizsgálják az esetet.

Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú illetékese a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy az esemény "az amerikai támogatással és a világ hallgatása mellett zajló népirtó háború eszkalációját jelenti", és azt bizonyítja, hogy Izrael nem érdekelt egy tűzszüneti megállapodásban.

Libanon szerint az izraeli invázió regionális háborúhoz vezethet

A megbízott libanoni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egy dél-libanoni katonai eszkaláció veszélyes következményekkel járhat a Közel-Keleten, ezért minden félnek a párbeszédet és a békés megoldásokat kell előnyben részesítenie.

Abdalláh Buhabib szerint

amennyiben Izrael megtámadja Libanont, az egy regionális háborúhoz vezethet, amiben külső szereplők is részt vesznek. A konfliktusnak pusztító következményei lesznek nemcsak Libanonra és Izraelre nézve, de talán a szomszédos Szíria és Jordánia számára is szörnyű lenne

- fűzte hozzá.

A miniszter szerint a libanoni kormány arra törekszik, hogy helyreálljon a stabilitás Izrael határainál, és elkötelezett a meglévő határviták tárgyalások útján történő rendezése mellett.

"Egymás legyilkolása nem a legjobb megoldás, nem fogja biztosítani a biztonságot. Párbeszédre és nyugalomra van szükség"

- hangsúlyozta.

Buhabib azt is elmondta: a nemzetközi közvetítők folytatják a diplomáciai erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentsék a katonai feszültséget a libanoni-izraeli határon.

(Címlapkép: Füst száll a magasba a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet légitámadása után a Libanon és Izrael határán fekvő észak-izraeli Metulában a dél-libanoni Mardzsajunból nézve 2024. június 22-én. MTI/AP/Huszein Malla)