Merkel nem biztos a megállapodásban, Kurz szerint sem történt áttörés jogállamiság kérdésében

Merkel nem biztos a megállapodásban, Kurz szerint sem történt áttörés jogállamiság kérdésében

Sebastian Kurz szerint ahogyan ez ilyenkor természetes, a tárgyalásokat kemény küzdelem jellemzi, de a dolgok a helyes irányba haladnak, és ez a legfontosabb. Az osztrák kancellár az uniós tagországok vezetőinek a hosszú távú költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról folytatott, pénteken kezdődött, kétnaposra tervezett csúcstalálkozója szünetében beszélt "egy másik bonyolult témáról" is. Ez pedig a jogállamiság kérdése. 

"Magyarország és Lengyelország nagyon világos álláspontot képvisel e tekintetben, amellyel nem értük egyet. Itt még nem történt áttörés a tárgyalások során"

- fogalmazott az osztrák kancellár.

Egyébként Kurz azt is mondta, előremutató, hogy az unió 2021 után érvényes, következő hétéves költségvetéséről, valamint az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű, a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi kárainak helyreállítási csomagjáról szóló tárgyalások folyamán meghallgatták a "takarékos négyeknek" nevezett EU-tagállamokat - Ausztriát, Dániát, Hollandiát és Svédországot -, amelyek kisebb költségvetést szeretnének.

Üdvözölte, hogy Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének javaslata alapján a költségvetés alacsonyabb lenne, azonban országa esetében a közös agrárpolitikához kapcsolódó kompenzációs mechanizmus egyösszegű visszatérítést biztosító kedvezményei magasabbak lennének. Véleménye szerin "egyértelmű", hogy csökkenni fog a költségvetés nagysága. Hozzátette azonban: még nyitott a kérdés, miként lehetséges biztosítani, hogy a pénzt megfelelően használják fel az egyes tagállamokban, egyebek mellett a zöld- és digitális átállás, és a gazdaságot élénkítő szükséges reformok estében. Ez különösen néhány olyan tagállam esetében érzékeny, ahol növelni kell a versenyképességet - húzta alá.

Politico: a magyar kormány minden jogállamiságról szóló részt kihúzott az EU-s költségvetési szövegből

Brüsszelben vitáznak az EU-tagállamok vezetői a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány miatt szükséges mentőcsomagról. Több cikkben is beszámoltunk róla, hogy a magyar kormány csak akkor hajlandó bármit támogatni, ha például nem kötik jogállamisági kritériumokhoz az uniós pénzek kifizetését.

Angela Merkel szerint viszont

nem jósolható meg, hogy a most zajló európai uniós csúcsértekezleten sikerül-e megállapodásra jutni az uniós költségvetésről

és az ahhoz kapcsolódó, gazdasági mentőcsomagról, ugyanis a sok jóakarat ellenére az álláspontok még mindig távol állnak egymástól - közölte Angela Merkel német kancellár vasárnap Brüsszelben, a csúcstalálkozó harmadik munkanapjára érkezve.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kormányának vezetője vasárnap kijelentette, mindent megtesz a találkozó eredményessége érdekében, azonban a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag "kudarcot vallhat" a tárgyalások során.

Még számos kérdés van az asztalon, egyebek mellett az alap mérete, az uniós pénzek elosztásának mechanizmusa, valamint a jogállamiság - fogalmazott a a német kancellár.