Az Unió 500 millió euróra növeli hozzájárulását a vakcinák beszerzésére

Az Unió 500 millió euróra növeli hozzájárulását a vakcinák beszerzésére

Az Európai Unió további 100 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatással, 500 millió euróra növeli hozzájárulását a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítását célzó kezdeményezéshez, a COVAX-hoz

- számolt be róla az MTI.

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, a cél az, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok számára biztosítsa az oltóanyagot.

A bejelentés szerint az összeget a COVAX irányítási feladatait ellátó GAVI Oltóanyag-szövetség fogja megkapni vissza nem térítendő támogatás formájában.

Az oltóanyagokat az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), valamint a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) fogja beszerezni és eljuttatni az egyes országoknak.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint eddig 184 ország vesz részt a COVAX-kezdeményezésben, köztük 92 olyan alacsony és közepes jövedelmű gazdaság, amelyek jogosultak az oltóanyagokhoz való hozzáférésre.

A vissza nem térítendő támogatáson keresztül az Európai Bizottság és partnerei a részt vevő valamennyi fél, köztük az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államok számára biztosítják a jövőbeli, koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésének lehetőségét.