Stressztesztnek vetnék alá Európa külső határait

Fabrice Leggeri a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta, hogy a Frontex októberben tervezi megvizsgálni néhány EU-tagállam, köztük Németország és Görögország esetében, hogy hol vannak határaik gyenge pontjai. 

A német belügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette, hogy Berlin részt akar venni a stresszteszten. A berlini kormány információi szerint még Finnország, Szlovénia és Románia is jelentkezett a vizsgálatra.

"Meg akarjuk nézni, hogy a tagállamok miként kezelnének egy válsághelyzetet az EU külső határain" - tette hozzá Leggeri.

Mint mondta, a gyenge pontok megtalálásához különböző forgatókönyveket játszanak majd le a tengeri, szárazföldi és légi határokon.

A Frontex az EU külső határainak védelméért felelős és támogatja a tagállamokat ennek a feladatnak az ellátásában. A varsói székhelyű uniós ügynökség e célból nemzeti egységeket vezényel a külső határok felügyeletére, hogy megfékezze a Földközi-tengeren át Olaszországba, Máltára, Spanyolországba és Görögországba történő illegális bevándorlást. A Frontex a határvédelemben az uniós tagállamokra van utalva, amelyek határőröket, valamint különböző eszközöket, így helikoptereket és hajókat bocsátanak az ügynökség rendelkezésére.