Irak beleegyezett abba, hogy szorosan együttműködik az EU-val a migrációt illetően

Irak beleegyezett abba, hogy szorosan együttműködik az EU-val a migrációt illetően

Az iraki kormány Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő iraki tárgyalásain beleegyezett abba, hogy szorosan együttműködik az Európai Unióval (EU) a migráció kezelésében - számolt be az MTI.

Egy meg nem nevezett uniós forrás az EFE spanyol hírügynökségnek kedden azt mondta: Borrell azt kérte Iraktól, hogy tartósan függessze fel a légi járatokat Fehéroroszországba. A forrás szerint a kérés az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Fuád Huszein iraki külügyminiszter közötti keddi találkozón hangzott el.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok - különösen Litvánia, illetve Lettország és Lengyelország - határaihoz hetek óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az uniós országok felé a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz "gyűjtőhelye" az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Borrell kedden találkozott Necsirvan Barzánival, az iraki Kurdisztán elnökével is. A kurd autonóm régió fővárosában, Erbílben tett közös nyilatkozatukban az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte: Barzánival megvitatták az afganisztáni helyzet miatti migráció ügyét is, amely véleménye szerint rendkívüli mértékben érinti mind a régiót, mind az összes uniós tagállamot.

Borrell az EU támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Kurdisztán iraki autonóm régiót, amely - mint fogalmazott - "kulcsfontosságú szerepet tölt be Irak és a közel-keleti régió stabilitásának biztosításában".

Az uniós főképviselő ezenkívül megköszönte "a kurd nép jelentős szerepvállalását, katonáinak bátorságát, mindez alapvető fontosságú volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban".

Borrell hangsúlyozta az EU "határozott elkötelezettségét" a dzsihadisták elleni nemzetközi koalíció iránt.