Az EU Ukrajna újjáépítésére szánná az orosz oligarchák befagyasztott pénzeit

Az EU Ukrajna újjáépítésére szánná az orosz oligarchák befagyasztott pénzeit

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kiemelte: az orosz adófizetőknek kell állniuk a szükséges újjáépítési munkálatok árát.

Az Európai Unió eseti vizsgálóbizottságot állt fel annak felderítésére, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére - közölte Ulf Kristersson svéd miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján.

"A feladat, hogy feltárjuk, mely pénzösszegek kerültek zár alá az EU-ban (...), másrészt pedig, hogy miként lehetne ezekhez törvényes úton hozzáférni"

- mondta a kormányfő. Kristerrson hangsúlyozta, hogy nincs precedens, amelyet követhetnének az eljárás során, ezért az EU-nak biztosra kell mennie, hogy minden eljárás jogszerű.

Kristersson hozzátette:

az orosz adófizetőknek kell állniuk a szükséges újjáépítési munkálatok árát.

A szerdán induló ad hoc bizottság vezetésével Anders Ahnlidot bízták meg, aki az EU jelenlegi soros elnökségét betöltő Svédország nemzeti külkereskedelmi ügynökségének elnöke.

"Az EU még sosem használt fel befagyasztott pénzeket egy háború dúlta ország újjáépítésére, vagyis ebben az értelemben járatlan útra lépünk" - hangoztatta Ahnlid.

A diplomata elmondása szerint a vizsgálat során különös hangsúlyt fektetnek majd az orosz központi bank pénzügyi alapjaira, amely több tízmilliárd dollárnyi összeget jelenthet.