Több esztergomi iskolában is kötelezővé tették az eucharisztikus Ákos-koncertet

Több esztergomi iskolában is kötelezővé tették az eucharisztikus Ákos-koncertet

Vallási hovatartozástól függetlenül kötelező iskolai programmá tették több egyházi fenntartású esztergomi gimnáziumban a diákok részvételét az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti programjain, így többek között a pénteki Ákos koncerten is - írja az Átlátszó. A lap úgy tudja, hogy az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatója, Valkó Miklós ezt azzal indokolja, hogy

iskolánk egyházi jellege miatt, a megfogalmazott nevelési elveink alapján fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy a fentebb felsorolt iskolai programok kötelezőek mindenki számára vallási-felekezeti hovatartozás nélkül. Az intézménybe jelentkezéssel vállalták a tanulók és a szülők is, hogy ezeket az értékeket elfogadják és támogatják.

Valkó az intézmény honlapján azt írta, a fiatalabb diákok a szombati Kossuth-téri misén, majd a fáklyás körmeneten vagy a vasárnapi, Ferenc pápa pontifikálta misén kell részt venniük. De a a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium két osztályának, összesen ötven diák számára is „kötelező osztályprogram” az Ákos-koncerten való részvétel. Szánthó Gellért igazgató szerint mivel a bentlakásos, ferences nevelők is elkísérik a csoportot a koncertre, ezért nem opció, hogy valaki hátramaradjon.

A lap emlékeztet egy szerdai hírre is, ami szerint a kongresszus iránti érdeklődés jócskán alul teljesít. A Vasárnap.hu oldaláról nemrégiben töröltek egy véleménycikket, amelyben a szerző arról panaszkodott, hogy túl kevés embert érdekel a kongresszus: „75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni?”.