EurActiv: a török İncirlik légibázisról Romániába viszik az USA atomfegyvereit

Több mint ötven amerikai atomrakétát állomásoztatnak a török támaszponton.

Az EurActiv azt írja: két egymástól független forrás erősítette meg, hogy az Egyesült Államok Törökországból Romániába helyezi át nukleáris fegyvereinek egy részét. A cikk szerint Törökországban nagyjából ötven nukleáris fegyvert állomásoztatnak az amerikaiak az İncirlik légitámaszponton. Az EurActiv emlékeztet rá, hogy a török katonai puccskísérlet idején a bázis elsötétült, és nem engedélyezték az amerikai gépeknek a leszállást. A lap szerint nem lehet tudni, hogy mi lett volna a nukleáris töltetek sorsa egy elhúzódó török válság esetén.

A lap egy másik forrása szerint az atomfegyverek Romániába telepítésének oka, hogy megromlott a török-amerikai viszony, miután a puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen hitszónokot nem hajlandó kiadni az Egyesült Államok Ankarának. A forrás azt állítja, hogy több mint húsz atomfegyvert a romániai Deveselu légibázisra telepítik.

Amerikai rakétavédelmi rendszer a Deveselu légibázison

Májusban avatták fel a támaszponton az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit. Robert Work amerikai helyettes védelmi miniszter akkor azt mondta: a rakétavédelmi rendszernek köszönhetően a NATO hatékonyabban tud védekezni a támadások ellen. Moszkva hevesen reagált, és fenyegetésnek nevezte Oroszország biztonságára az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepített elemeinek üzembe helyezését. Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában arra figyelmeztetett: a lépés megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést.

Az EurActiv megkeresésére egyelőre sem a törökök, sem pedig az amerikaiak nem válaszoltak. A NATO azt írta: biztosítani kell az Európába telepített atomfegyverek biztonságát. A román külügyminisztérium határozottan elutasítja a hírt.

Az atomfegyverek áthelyezésének további lehetséges okai között szerepelhet, hogy kedden orosz politikusok az İncirlik légitámaszpont használatba vételének engedélyezéséről beszéltek.

„Törökország az İncirlik légitámaszponttal járulhat hozzá az orosz légierő terrorellenes hadműveleteihez. Ez egy logikus folytatása lenne a török államfő, Erdogan Oroszország irányába tett lépésének"

– mondta kedden Igor Morozov, az orosz parlament felsőházának tagja.

Viktor Ozerov szenátor, a Szövetségi Tanács Biztonsági és Védelmi Bizottságának elnöke úgy fogalmazott:

"Nem biztos, hogy Oroszországnak szüksége van az İncirlik légitámaszpontra, de egy ilyen döntés azt mutatná, hogy Törökország nem csak szavakban, hanem valóban kész együttműködni Oroszországgal a Szíriában folytatott terrorizmus elleni küzdelemben."

Oroszország jelenleg az iráni Hamadán légibázist és az északnyugat-szíriai Hmejmim támaszpontot is a Szíriában és Irakban harcoló terrorszervezetek elleni bombázások elindítására használja.