Eurázsia születése

Az eurázsiai népmozgások eredetére keresték a választ dán kutatók. Genetikai kutatások alapján úgy vélték, hogy Kelet-Európa és Közép-Ázsia demográfiai térképének kialakulását a három-ötezer év közti bronzkori népmozgások tették lehetővé. A dán Természettudományi Múzeum kutatója, Morten Allentoft nemrégen publikált egy tanulmányt a bronzkori mozgásokról. Szerinte mind a régészeknek, mind a nyelvészeknek megvannak az elméleteik, hogyan terjedtek el a nyelvek és a kultúrák a világ különböző részein. Szerinte a genetikusoknak velük együttműködve, a bronzkori csontok vizsgálata alapján kell a kérdésben állást foglalni.

Mozgékony, harcos csoport

A régészek a leletek alapján rájöttek arra, hogy nagy gazdasági és társadalmi változások történtek a bronzkor elején, vagyis a Kr. e. 3. évezred elején az Uraltól Skandináviáig. A régi újkőkori kultúrák teljesen átalakultak, amely hirtelen változást a szakemberek tömeges vándorlással magyaráztak. Úgy tűnt számukra, hogy egy mozgékony, harcos csoport jelent meg, amely átírta Európa genetikai térképét ötezer évvel korábban.
 
Ez a csoport a Kaukázusból eredt, az úgynevezett Jamnaja-kultúrából: szétvándoroltak Észak- és Közép-Európa irányába, és eljutottak Nyugat-Szibériába is. Hasonló kirajzásról tudnak az ókori mezopotámiai, görög stb. források, azok is egy hatalmas kaukázusi kivándolásról írnak. Szerintük a vízözön után a Kaukázus bérceiről megindult a népek kirajzása a szélrózsa minden irányába. Ezt a régi mondát sokáig mesének vélték, de úgy tűnik, hogy a modern tudomány is alátámasztja a régi iratok hitelességét.  

Hirtelen változások 

A Jamnaja-kultúra helyét állítólag 4000 éve átvette a Szintasa-kultúra a Kaukázusban, amelynek tagjai kifonomult új fegyvereket és szekereket alkottak és ezeknek a találmányoknak köszönhetően gyorsan terjeszkedtek Európa irányába. Az Ural keleti és Közép-Ázsia területein pedig az úgynevezett Andronovoi kultúra jelent meg és áramlott szét. Vannak olyan régészek, akik a közép-ázsiai és kelet-európai kultúrák között is kapcsolatot látnak. Sok nyugat-európai és észak-amerikai kutató ezekben az ősi, bronzkori kultúrákban az indoeurópai népek elődeit, az árjákat látják, holott sokkal valószínűbb, hogy a harcos lovas népek elődei éltek a Kaukázusban.

Kutatandó terület

A dán szerző kijelentette, hogy nem lehet lezárni a kutatást ebben a témakörben, nagyon sok kutatnivaló van még a bronzkor feltárása terén, ők az eddigi eredményeikkel csak felvázolták az eredményeket. Érdemes lenne feltenni a kérdést, hogy vajon ezek a közösségek csak régészeti kultúrát teremtettek, vagy már szervezett társadalomban éltek? Vajon kik lehettek ezeknek a fejlett bronzkori harcos népeknek az utódai? Vajon mi közük ezeknek a fejlett közösségeknek a szkítákhoz?