Eurót akarnak a magyarok

Eurót akarnak a magyarok

Az Eurobarométer összegzése alapján a pénzcentrum.hu szerint még a korábban mértnél is több magyar támogatja az euró bevezetését. A több mint 5000 válaszadó 84 százaléka szerint kellene bevezetni a közös európai fizetőeszközt itthon is. Sőt, 73,2 százalék szerint ezt minél előbb kellene megtenni. A korábbi, EU-s kutatásból pedig az derült ki, hogy a magyar válaszadók 71 százaléka nem tartott attól sem, hogy a közös fizetőeszköz miatt az ország elveszíti a kontrollt a gazdasága felett.

A második legnagyobb támogató csoport is belátható időn belül akar eurót: 5,3 százalék gondolja úgy, hogy 2-5 éven belül kellene bevezetni azt. Nagyjából ugyanannyian (2,7%) vannak azok, akik szerint 5-10 éven belül kellene csatlakozni az eurózónához és azok, akik szerint mindez csak 10+ év múlva következzen be.

A magyar eurót teljes mértékben ellenzők aránya a Pénzcentrum felmérésén 16,1 százalékos volt, ami jóval kevesebb, mint az Eurobarométernél, akik 26 százalékosra mérték ezt a csoportot. Az uniós közvélemény-kutatásban megvizsgálták azt is, hogy milyen hatásokat várnak a válaszadók az euró bevezetésétől. Bár a magyarok 48 százaléka drágulástól tart, 41 százalék szerint az euró árstabilitást hozhatna Magyarországra, míg 4 százalék szerint még csökkennének is az árak.

63 százalék tart azonban az átállási időszaktól: szerintük az átváltás alatt visszaélésszerű ármeghatározás lehet. A megkérdezett magyarok 69 százaléka látta úgy, hogy pozitív hatással volt az euró bevezetése azokra a tagállamokra, amelyek ezt megtették. A válaszadók 60 százaléka szerint pedig Magyarországra is jó hatással lenne, ha csatlakoznánk az eurózónához.