Egyhelyben toporog az euróövezeti GDP a negyedik negyedéves adatok alapján

Egyhelyben toporog az euróövezeti GDP a negyedik negyedéves adatok alapján

Stagnált a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással stagnált a bruttó hazai termék az euróövezetben az előzetes becslésekben szereplő 0,1 százalékos bővülés helyett, és 0,1 százalékkal zsugorodott az Európai Unióban. A harmadik negyedévben 0,4 százalékos volt a növekedés negyedéves összevetésben mindkét régióban.

Az egy évvel korábbival összevetve szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,8 százalékkal, az EU-ban 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben az euróövezeti éves növekedés 2,4 százalékos, az uniós pedig 2,6 százalékos volt.

A negyedik negyedévi adatokkal számolva naptári és szezonális kiigazítással a tavalyi éves GDP-növekedés az euróövezetben és az EU-ban is 3,5 százalékos volt.

A negyedik negyedévben a legnagyobb, 1,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést Görögországban regisztrálták. Máltán 1,2 százalékos, Cipruson 1,1 százalékos volt a GDP-növekedés a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A legnagyobb mértékű, 2,4 százalékos negyedéves csökkenést Lengyelországban mérték, Észtországban 1,6 százalékos, Finnországban pedig 0,6 százalékos esést regisztráltak.

A tavalyi negyedik negyedévben a GDP minden uniós tagállamban nőtt éves összehasonlításban Észtország, Litvánia és Svédország kivételével, utóbbiakban 4,4 százalékkal, 0,4 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkent.

(MTI)