Rummenigge szerint az UEFA fontolgatja, hogy egy ország legyen a rendezője a labdarúgó Európa-bajnokságnak

Rummenigge szerint az UEFA fontolgatja, hogy egy ország legyen a rendezője a labdarúgó Európa-bajnokságnak

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) mérlegeli, hogy 12 ország egy-egy városa helyett egyetlen országban rendezzék meg az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságot, melynek Budapest is az egyik helyszíne lenne, adta hírül az MTI.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a torna különleges rendezésének ötlete akkor vetődött fel, amikor a koronavírus még nem létezett

- fogalmazott a Münchner Merkur/TZ című újságnak a sportvezető.

Ismerem az UEFA elnökét, Aleksander Ceferin hihetetlenül óvatos a koronavírus kapcsán, így azon gondolkodik, hogy ebben a nehéz időszakban nem lenne-e értelmesebb csak egy országban játszani a tornát.

 

Az UEFA válaszközleményében leszögezte:

kizárólag az eredeti tervek szerinti lebonyolításra összpontosít, jelenleg folyamatos az együttműködés a 12 rendező várossal.

Az UEFA a 12 várossal közösen négy forgatókönyvön dolgozik: telt házas mérkőzések, a stadionkapacitás 50-100 százalékos vagy 20-30 százalékos kihasználtsága és zárt kapus találkozók lehetnek. Az UEFA minden rendező várossal két-három opciót választ ki és azokat a terveket fejlesztik tovább az elkövetkező hetekben

- olvasható az UEFA állásfoglalásában, amely azt viszont megerősítette, hogy egyénileg minden rendezőnek márciusban kell meghoznia a végleges döntést.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott esemény egyik házigazdája Budapest lenne, a Puskás Arénában három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerülne sor. A jelenlegi állás szerint az Eb-résztvevő

magyar válogatott hazai pályán találkozna a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal.

A magyar főváros mellett London, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amszterdam, Koppenhága, München, Róma, Szentpétervár, Bukarest és Baku lenne rendező.

Az UEFA a várakozások szerint márciusban dönt véglegesen a torna sorsáról. Ceferin múlt heti nyilatkozata szerint a lakosság átoltottsága kulcsfontosságú ahhoz, hogy az eredeti terveknél maradjanak. Az Eb-t június 11. és július 11. között rendezik.