Európai Ügyészség: a bűnszervezeteknek túl nagy befolyásuk van a demokratikus intézményrendszerre

Európai Ügyészség: a bűnszervezeteknek túl nagy befolyásuk van a demokratikus intézményrendszerre

Az Europol becslései szerint a jogtalanul megszerzett uniós támogatások alig négy százalékát sikerült visszaszerezni eddig.

A bűnszervezetek és a demokratikus intézményrendszerek összefonódására figyelmeztetett az Európai Ügyészség (EPPO) főügyésze a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott, pénteken közzétett interjújában, amit az MTI szemlézett.

"Eljárásaink során tapasztaljuk, hogy üzletemberek, politikusok és köztisztviselők vesznek védelmükbe bűnszervezeteket"

- jelentette ki Laura Codruta-Kövesi, aki külön kiemelte Németországot, mint a csalók számára kifejezetten vonzó helyet, ám méltatta az ottani hatóságok munkáját is.

"(Németországnak) hatalmas gazdasága van, sok vállalat működik a területén, könnyen el lehet rejteni dolgokat" - közölte.

Aláhúzta mindazonáltal azt is, hogy a hatóságok viszont igen jó arányban leplezik le a szélhámosokat és leszögezte: ha Európa-szerte ilyen magas arányban derítenének fényt a vám-és áfacsalásokra, mint Németországban, "az általános helyzet sokkal jobb lenne".

A főügyész emellett elmondta,

az uniós támogatásokkal való csalások mértéke továbbra is alá van becsülve.

Az EU független és decentralizált testületeként működő, az uniós pénzek védelmére létrehozott EPPO elsősorban az uniós támogatások jogos felhasználását és az uniós szerződéseket ellenőrzi, valamint a vám- és áfacsalásoknak igyekszik elejét venni.

Az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés összehangolásával megbízott ügynökség, az Europol becslései szerint a jogtalanul megszerzett uniós támogatásoknak mind ez idáig alig négy százalékát sikerült visszaszerezni.

(Címlapkép: Unsplash)