Marad a Janukovics-dinasztia vagyonbefagyasztása

Másodfokon is megerősítette az Európai Bíróság a szankciókat.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Unió az ukrajnai válságra reagálva 2014 márciusában befagyasztotta az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősnek tartott személyek pénzeszközeit. A szankciós listára, amelyet egy év múlva meghosszabbítottak, Janukovicsot és egyik fiát is felvették, mivel velük szemben előzetes nyomozások folytak Ukrajnában hűtlen kezelés miatt.

A volt elnök és fia az Európai Bírósághoz fordult, és a törvényszék tavaly a "jegyzékbevételi kritériumok megsértése miatt" megsemmisítette a pénzeszközeik 2014. március 6. és 2015. március 5. közötti befagyasztását, viszont helybenhagyta azt a 2015. március 6-tól 2016. március 6-ig tartó időszak tekintetében.

A panaszosok fellebbeztek, az Európai Bíróság azonban csütörtöki másodfokú, jogerős ítéletében megerősítette a korábbi határozatot.

A luxembourgi bírák kimondták: a törvényszék "helyesen állapította meg", hogy a felperesek vagyonának befagyasztása megfelel a jegyzékbevételi kritériumoknak, az Európai Unió 2015-ben ugyanis már nem pusztán gyanú, hanem elegendő bizonyítékok alapján hosszabbította meg a büntetőintézkedéseket.

A 2014 februárjában megbuktatott Viktor Janukovics az erőszakba torkolló tüntetések hatására elmenekült Kijevből, és azóta Oroszországban tartózkodik.