Az EU javítaná a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az EU javítaná a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására - írja az MTI.

Az uniós bizottság közleménye szerint

az ajánlás célja, hogy az európai országok jobban felkészüljenek a természeti veszélyekre, köztük a földrengésekre, az áradásokra és az erdőtüzekre.

A dokumentum szerint jobban össze kell hangolni az illetékes hatóságok közötti munkát a jobb kockázatértékelés érdekében, az előrejelzés és a katasztrófakockázat-kezelési tervezés javítására. Növelni kell a lakosság kockázatokkal kapcsolatos tudatosságát és felkészültségét, ami a katasztrófák hatásának mérséklését szolgálhatja. Az EU javítani kívánja a korai előrejelzés hatékonyságát is, hogy a figyelmeztető üzenetek időben eljussanak a nemzeti, regionális és helyi szintű illetékesekhez.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus reagálási képességének további javításával az EU több segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy orvosolni lehessen a súlyos következményekkel járó hiányosságokat, és el lehessen kerülni a körülmények további romlását azokban az esetekben, amikor a katasztrófa sújtotta ország saját erőből nem képes úrrá lenni a helyzeten. A polgári védelmi rendszerek a hét minden napján, napi 24 órában működésben maradnának. A vonatkozó eljárások, valamint a létfontosságú infrastruktúrák szolgáltatóival folytatott egyeztetés és információmegosztás elő fogja segíteni a polgári védelmi rendszerek folyamatos működését - tették hozzá.

Ha a veszélyhelyzet nagyságrendje meghaladja az adott ország reagálási képességeit, az ország segítséget kérhet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. A mechanizmus aktiválását követően az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja összehangolja és finanszírozza az uniós tagállamok és nyolc további részt vevő állam - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Izland, Montenegró, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia és Törökország - által önkéntesen rendelkezésre bocsátott támogatást.

Ismert, hétfő hajnalban erős földrengések rázták meg Törökország és Szíria egy részét, ennek következtében közel tízezer halálos áldozatról és több tízezer sebesültről számoltak be az illetékes hatóságok. A mentési munkálatokhoz számos ország csatlakozott, köztük Magyarország is.