Európai szeptember 11-re készül az Iszlám Állam?

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint „félő, hogy egy nagyon erős terrorpotenciál van Európában”.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta: nagyon komolyan kell venni azokat a híreket, amelyek szerint terroristák is beszivárogtak Európába a bevándorlók között. A Facebook arcfelismerő rendszerének köszönhetően több terrorista is azonosíthatóvá vált. Európai nagyvárosokban pózolnak: Németországban, Ausztriában, Finnországban, de a szakértő látott olyan képet is, ami Röszkén készült.

„Ezek a terroristák nem azért jönnek, mert az ISIS-től menekülnek, hanem elképzelhető, hogy az ISIS küldi őket ide, hogy egy meghatározott időpontban, koordináltan, talán az Európai Unió összes országában hajtsanak végre terrorcselekményeket”

 – figyelmeztetett Georg Spöttle.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a terroristák okostelefonokon, vibert és a Facebookot használva tartják a kapcsolatot egymással. A közösségi hálón olyan csoportokat hoznak létre, amelyek nem köthetőek a dzsihádhoz, ugyanakkor ezeken az oldalakon kapják meg a jelet egy terrorcselekmény végrehajtásához. Ez a jel vélhetően egy semleges poszt, amelyben nem az áll, hogy a terroristák most robbantsanak.

Spöttle szerint a titkosszolgálatok már tavasz óta tudnak arról, hogy készül egy úgynevezett európai szeptember 11-e. Az ISIS korábban egy nagyszabású terrorcselekménnyel fenyegetett. 

A szakértő aggasztónak nevezte, hogy szír útlevelekkel, szír kormányirodákból, tehát valódi papírokkal láthatta el harcosait az ISIS. Továbbá azt is megjegyezte, hogy a migránsoknak a 85 százaléka fiatal katonasorban lévő férfi.

„Félő, hogy egy nagyon erős terrorpotenciál van Európában”

 – tette hozzá Spöttle.

A biztonságpolitikai szakértő szerint követhetetlen a veszélyes személyek mozgása, ezért felelőtlennek nevezte a német titkosszolgálat igazgatójának hétfői kijelentését, hogy a migránsok között nincsenek terroristák.

Lehet erre legyinteni, lehet erre „kamut” kiáltani a liberális médiában és szívfacsaró képekkel, síró migráns gyerekekkel, meg elesett családokkal teletapétázni az online sajtót, majd „felesleges riogatással” vádolni azokat, akik a veszélyre figyelmeztetnek… de azt nem árt észben tartani, ha egy őrült dzsihadista is átjutott a határokon, és úgy dönt, hogy a menekültstátuszt egy véres merénylettel hálálja meg, nem fogja érdekelni, hogy áldozatai liberálisok, vagy nem liberálisok, menekültsegítők, vagy bevándorló-ellenesek lesznek.

Jobb félteni a biztonságot, mint a biztonság hamis illúziójába ringatni magunkat.