Elfogadták: megbírságolnák Magyarországot, ha nem fogad be migránsokat

"Szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg a tagállamok, hogy részt vegyenek a migránsok elosztásában.

A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

A bizottság javaslata alapján továbbra is megmaradna az a szabály, hogy a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek, de a tervezet bevezetne egy új "méltányossági mechanizmust". Ez alapján lefektetnék, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek, s az adott országokból, ha kérelmük elfogadható, automatikusan másik tagállamba helyeznék át a menedékkérőket.

Kedden brüsszeli forrásokat idézve írt arról a Financial Times online kiadása, hogy egy-egy migráns befogadásának elutasítása "mindenképpen többszázezer euróba" kerülne.

A lap kommentárja szerint a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és Magyarország üdvözölnék, ha a kötelező befogadási kvótákkal szemben alternatív megoldások születnének, a javaslatban szereplő magas összegű bírság azonban megütközést fog kelteni ezekben az országokban.

A bizottság által javasolt összeg alapján Lengyelországnak például hozzávetőleg 1,5 milliárd eurójába kerülne, ha nem fogadná be a jelenlegi kvótájában meghatározott, Olaszországból és Görögországból áttelepítendő 6200 menekültet - írta a Financial Times írásában.