Borell: fontos az unió jelenlétének fenntartása a politikailag ingatag országokban

Borell: fontos az unió jelenlétének fenntartása a politikailag ingatag országokban

A koronavírus okozta járvány ellenére elengedhetetlen, sőt különösen fontos az Európai Unió jelenlétének fenntartása mindenekelőtt a politikailag kiegyensúlyozatlan országokban és régiókban - közölte be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány kihívást jelent az Európai Unió mind a tizenhét, a világ több pontján tevékenykedő, védelmet és biztonságot szolgáló misszióira és műveleteire. Közöttük kiemelte a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzésére létrehozott új, Irini nevű uniós műveletet, amely április elsején kezdte meg működését.

"Attól tartok, hogy ezekben a térségben a járvány tovább fogja nehezíteni az amúgy is érzékeny helyzetet. Ez indokolja, hogy ezekben az országokban és régiókban fenntartsuk jelenlétünket és elkötelezzük magunkat a missziók további támogatása mellett még akkor is, ha néhol csökkenteni kényszerülünk a személyi állományt"

- fogalmazott.

Elmondta, a hétfői megbeszélés középpontjában az állt, hogyan lehet a katonai szakértelmet még inkább a járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések szolgálatába állítani. Ezzel összefüggésben a tanácskozáson egyetértés volt arról, hogy Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) katonai feladatokért felelős személyzete munkacsoportot hozzon létre annak érdekében, hogy a tagországi védelmi minisztériumok még hatékonyabbá tudják tenni az információk uniós szintű megosztását. A munkacsoport feladatai közé tartozik majd az is, hogy összegyűjtse a krízisre hozott válaszokat és a bevált módszereket egy esetleges, jövőben jelentkező válság hatékony kezelése érdekében.

Az Európai Unió tagállamainak védelmi minisztériumai összehangoltan egyebek mellett gyógyászati eszközök szállításával, sürgősségi kórházak építésével, valamint a rendőrség és más szolgálatok támogatásával járulnak hozzá a koronavírus-járvány visszaszorításához. A védelmi együttműködés kulcsfontosságú, ugyanis nem engedhető meg, hogy az egészségügyi válság biztonsági válsággá váljon - tette hozzá az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.