Európa legdrágábban működő kormánya a magyar az Eurostat szerint

Európa legdrágábban működő kormánya a magyar az Eurostat szerint

Az Eurostat márciusban frissítette a tagállamok 2019-es költségvetési adatait, melyből kiderül, hogy Magyarországnak van a legdrágábban működő kormányzata.

Az EU tagállamai átlagosan a GDP 5,8 százalékát költik a bürokráciára, hivatalosan fogalmazva az általános közösségi szolgáltatásokra, 

ez idehaza 8,2 százalék volt

- írja a Népszava. Hasonlóan magas számot, 7,9 százalékot költött Finnország, míg a laboratóriumnak tekintett Ausztria 5,7 százalékot. Kiemelik, a V4 országokban, pedig a bruttó hazai termék 4-5 százalékát költi az állam önmagára.

A 2019-es zárszámadási törvényben a kormány nem tért ki arra, hogy mitől ilyen drága magyar állam működése. A lap emlékeztet rá, hogy a magyar állam működési költsége mindig kirívóan magas volt. 2010-ben, a kormányváltás évében a GDP 9,3 százalékát falta fel a bürokrácia, a csúcsév a 2013-as 10,2 százalék volt.

Az adatokból kirajzolódik, hogy "a magyar állam messze átlagon felül költ a gazdaság támogatására is, hisz míg az Unióban ez a GDP 4,3 százaléka, addig idehaza 7,3 százalék jutott erre a célra". Ez nem meglepő, ugyanis a kormány látva a gazdasági növekedést, már az elmúlt években folyamatosan növelte ilyen irányú kiadásait, s erre tett rá több lapáttal az új típusú koronavírusjárvány „válságkezelése”