Az európai biztonságról tárgyalnak az uniós külügy- és védelmi miniszterek

Az Európai Unió és a NATO július közepére tervezett csúcstalálkozójának előkészítést is szolgáló találkozó alkalmával az uniós védelmi miniszterekkel is kiegészült külügyi tanács véleménycserét tart Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az EU és a NATO között létrejött együttműködésről.

A miniszterek várhatóan az együttműködés terén elmúlt egy év során elért eredményekkel, valamint a katonai mobilitással foglalkoznak majd. Áttekintik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem kérdését és az európai katonai kapacitások összehangolását.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével megbeszélést folytatnak arról a pénzügyi alapról is, amely tagállami befizetések révén, tanácsadás és kapacitásbővítést által segítséget nyújtana unión kívüli partnerországok számára a béke megőrzésében.

A tanács emellett áttekinti a következő, 2020 utáni többéves pénzügyi keretben a védelem területén javasolt kezdeményezéseket is, nevezetesen az Európai Védelmi Alap és az európai békekeret körüli feladatokat.