EU: Oroszországnak felelnie kell Ukrajna megtámadásért

EU: Oroszországnak felelnie kell Ukrajna megtámadásért

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított "igazságtalan" támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell - jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében.

Oroszország megtámadta Ukrajnát: kijevi robbanások, hadiállapot, légtérzár

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét.

Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal - tették hozzá.

A háborús helyzet miatt a nemzetközi tőzsde is zuhanni kezdett

Az MTI emellett azt írja, az ukrán-orosz feszültség erősödése miatt nagy indexveszteség várható csütörtökön az európai értékpapírpiacok nyitásakor. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a csütörtöki kezdéskor a vezető európai indexek akár 2-4 százalékkal is eshetnek. A piaci hangulat a fokozott háborús aggodalmak miatt romlott. Az amerikai tőzsdeindexek is csökkentek szerdán, Ázsiában pedig az indexek eséssel indították el a geopolitikai feszültség erősödésével terhelt csütörtöki tőzsdenapot.

Az olaj 2014 óta először átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat, miután a kelet-ukrajnai csapatmozdulatok aggodalmakat keltettek, hogy egy európai háború megzavarhatja a globális energiaellátást. Az olajárak több mint 5 dollárral ugrottak meg az orosz szállítások lehetséges zavarai miatti aggodalomra. Az európai kereskedés kezdete előtt két órával a WTI ára 96,88 dolláron állt 5,20 százalékos emelkedéssel, a Brent ára pedig 5,32 százalékkal ment fel 101,99 dollárra.

Az arany 2021 januárja óta a legmagasabb, 13 hónapos csúcsot ért el két százalékos emelkedéssel 1948,77 dolláron. A bizonytalan időkben biztonságos értéktárolónak számító arany februárban mintegy 8 százalékkal emelkedett. A nemesfém 2020 júliusa óta a legjobb havi emelkedés felé tart. Az európai kereskedés kezdete előtt két órával az arany spot ára unciánként 1942,61 dolláron állt 1,84 százalékos emelkedéssel.

Az eurót 1,12282 dolláron jegyzik 0,71 százalékkal gyengébben.