Az uniós biztos szerint meg lehet nyitni az EU külső határait

Az uniós biztos szerint meg lehet nyitni az EU külső határait

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk - jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni - idézi az MTI beszámolója Ylva Johanssont.

A belső határzárak feloldásáról azt közölte, hogy a társadalmi és fizikai távolságtartásra továbbra is szükség van. Hozzátette: az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására, sem a határátkelőkön végzett ellenőrző intézkedésekre.

Leszögezte, hogy a legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait, azonban tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek még nem állnak készen erre.

A videokonferencián szóba került a Málta partjainál bérelt turistahajókon vesztegelő 400 illegális bevándorló is. Johansson sürgette a tagországok belügyminisztereit, hogy mutassanak szolidaritást, és támogassák a "kicsiny országot".

"Máltára hatalmas nyomás nehezedik az illegális bevándorlók miatt. Minden tagállamot arra bátorítok, hogy mérlegelje lehetőségeit, és segítsen a bevándorlók átvételében és elhelyezésében"

- hangsúlyozta.

A biztos elmondta továbbá, hogy az uniós menekültügyi szabályok reformjáról mielőbbi egyetértést remél Európában, annak ellenére, hogy "ez nagyon kényes kérdés, mivel nagyon eltérőek a nézőpontok".