Ez a nyilatkozat húzza keresztbe Orbán számításait

"A felém irányuló fenyegetésnek, zsarolásnak, megvásárlási kísérletnek vagy minden egyéb, ezen szándékom eltérítésére irányuló nyomásnak határozottan ellenállok."

Ismert, Vona Gábor az Orbán Viktor miniszterelnökkel való négyszemközti találkozó után bejelentette, pártja csak abban az esetben fogja támogatni a népszavazást követő Alaptörvény-módosítást, ha az nem csak a szegény migránsokat, hanem a gazdagokat is távol tartja Magyarországtól. Jelenleg ugyanis a letelepedési kötvényeken keresztül ezrével kapnak magyarországi jogokat az államtól, egyszerűen csak azért, mert fizetnek érte.

Komoly fejfájást okozott Vona a négyszemközti találkozón Orbánnak

A Jobbik elnöke a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti találkozón kijelentette, hogy a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetése esetén fogja a frakciója támogatni az alaptörvény-módosítást. A párt mindenféle betelepítéstől szeretné ugyanis megvédeni az országot, a „gazdag migránsoktól, terroristáktól" ugyanúgy, mint a „szegény migránsoktól, terroristáktól".

A Jobbik elnöke az október 23-i rendezvényen jelentette be, hogy a párt parlamenti képviselői nyilatkozatot írtak alá, melyben vállalják, hogy ebben a formában semmilyen esetben sem szavazzák meg a félmegoldásnak tartott törvénymódosítást.

Az Alfahír megszerezte a szöveget, ez a nyilatkozat okozhat nagy gondot a kormánynak:

Én, .......................................................... , a Jobbik Szent Koronára esküt tett képviselője a magyar nemzet jövőjéért érzett felelősségem tudatában, saját akaratomból úgy nyilatkozom, hogy az Alaptörvény tervezett módosítását csak abban az esetben támogatom, ha az teljeskörűen biztosítja Magyarország védelmét, azaz együtt jár a letelepedési kötvény intézményéről szóló jogszabályok hatályon kívül helyezésével, annak megszüntetésével.

 

A felém irányuló fenyegetésnek, zsarolásnak, megvásárlási kísérletnek vagy minden egyéb, ezen szándékom eltérítésére irányuló nyomásnak határozottan ellenállok.

 

A Jobbik országgyűlési képviselőjeként kijelentem, hogy sem a hazámat, sem a becsületemet pénzért el nem árulom.

 

Isten engem úgy segéljen!

 

2016. október 23.

Orbán Viktor miniszterelnöknek jelenleg nagyon fontos, hogy megmutassa erejét, és azt, hogy a Jobbik nem tud rajta fogást találni – nyilatkozta lapunk megkeresésére Volner János Jobbik-frakcióvezető. A képviselő az Alfahírnek arról beszélt, a kormányfő ennek érdekében nagyon sokat hajlandó megtenni, akár azt is, hogy az ellenzéki frakciókból rábírjon egy-egy képviselőt az Alaptörvény-módosítás magszavazására.

Mint mondta, a Jobbik frakciójánál nem tartanak attól, hogy ez lehetséges, de a nyilatkozat aláírásával is üzenni akarnak, hogy a legnagyobb ellenzéki pártból senki nem fogja támogatni a módosítást akkor, ha az a letelepedési kötvények megszüntetése nélkül történne. Volner János úgy sejti, Orbán Viktornak a legnagyobb esélye az MSZP padsoraiból való eltérítésre van, mert a baloldali pártok politikusai egy „hitehagyott közösség” tagjai, akik nem bíznak már abban, hogy egyáltalán belátható időn belül a kormányzás közelébe juthatnának.

A Fidesz várható reakciójáról szóló kérdésünkre a frakcióvezető azt mondta, szerinte Orbán Viktornak annyira fejlett az egója, hogy a Jobbik nyomására nem lesz hajlandó még egy ésszerű kompromisszumot sem kötni, inkább külön úton fogja magától megszüntetni a kötvényeket, mintha egyébként is akarta volna.

A kormánypártoknak két fő hiányzik a kétharmados többséghez, tehát jó eséllyel környékezhetik meg a független képviselőket is.

Az viszont már biztos, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök nem hajlandó nyíltan feladni a letelepedési kötvényekre épülő bevándorlás-bizniszt, a Jobbik nem támogatja az Alaptörvény módosítását. Eddig minden jel arra utal, hogy így fog elbukni az érvénytelen népszavazás utáni törvénymódosítás.