Ez a Tiborc(z) nem panaszkodik

Így jár az, aki feleségül veszi Orbán Viktor lányát.

 
Szilágyi egyszersmind megállapította: az állítólagos fülkeforradalom óta nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz által vizionált polgári Magyarország csupán csak az emberek megtévesztésére szolgáló szlogen. Egy politikai termék, ami alkalmas volt arra, hogy a Fidesz megnyerje a választást – tette hozzá.

Amihez ragaszkodik az Orbán-kormány

Azonban – árulta el a képviselő - mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbán Viktor által elképzelt társadalmi berendezkedés, egyáltalán nem a polgárság, a középosztály felemelkedését segíti elő, sokkal inkább a maffiacsaládok, a spekuláns, nagytőkés oligarchák érdekeit szolgálja.
 
Szilágyi példaként Ángyán József képviselői pályafutására emlékeztetett, mint ismert, az agrármérnök, egyetemi tanár a közvélemény elé tárta a Fideszt mozgató pénzügyi körök által kikényszerített földmutyi részleteit.
 
A jobbikos honatya ugyanakkor elismerte azt is, hogy változnak az idők.
 
Amíg korábban a Simicska Lajos által vezetett Közgép (emlékeznek még? - közgéposztály) tarolta le a hazai porondot, ma már annyira elszigetelődött Orbán Viktor, hogy már a régi barátok is ellene fordultak, ezért most már közvetlen a miniszterelnök családjához jutnak el azok a zsíros szerződések, amelyekről az egyszerű piaci szereplők csak álmodozni mernek.
 
Szilágyi György azonban figyelmeztetett: bár új szereplők veszik át a korábbi szobatársak helyét, a az Orbán-kormányban a közpénzek uram-bátyám jellegű elköltésének gyakorlata minden jel szerint változatlan maradt.

Történet a hercegről, aki nőül vette Orbán Ráhelt

Orbán Viktor vejéhez köthető társaság üzleti sikereiről nap mint nap értesülhetünk a közbeszerzési értesítő hasábjairól. Az Elios Innovatív Zrt. mára hazánk egyik piacvezető energetikai cége lett, a hat évvel ezelőtti 8,4 millió forintos árbevételt 2013-ra 1,3 milliárd forintra tornászta fel. Szilágyi György azt is elárulja, milyen fontosabb állomásai voltak ennek a gazdasági csodának.
 
2009: Tiborcz István és barátja, Erdei Bálint által megalapított négy kft. az év végére beolvadt az ES Holding Zrt-be (az Elios jogelődjébe).
 
2010: A Közgép Zrt. tulajdoni részt szerzett a Holdingban, és feltőkésítette azt. A vállalat E-Os Innovatív Zrt. néven működött tovább.
 
2010. március: eljött az első nagyobb megrendelés ideje. Lázár János, bár akkor még nem volt ilyen fontos ember, még csak a hódmezővásárhelyi polgármesterként tűnt fel a politikai életben, de azért már akkor tudta, hogy illik megdobni egy ki pénzzel Tiborczot: ez E-OS 567 millió forintért korszerűsítette a település közvilágítását.
 
2011: az előző évet 686 milliós árbevétellel záró Zrt. ebben az esztendőben már 3 milliárd forintos eredmény fölött jár. Tiborcz cége tizenkét tendert nyert meg, 1,5 milliárd forint értékben.
Ilyen látványos sikerrel csak a Mészáros és Mészáros Kft. büszkélkedhet, a legendás gázszerelővel a háttérben.
 
2012. október: Szijjártó Péter, akkori miniszterelnökségi államtitkár bejelentette: hogy uniós forrásból ötmilliárd forintot ad az önkormányzatoknak arra, hogy energiatakarékos LED lámpákra cseréljék ki a települések közvilágítását. Később a keretet 8,8 milliárd forintra emelték, és idén márciusig 33 önkormányzat 5,7 milliárd forint értékben zárta le sikeresen a közbeszerzési pályázatokat. Ezekből a 4,1 milliárdot az Elios és jogelődjei nyertek el, egyébként törvénysértő módon, hiszen a szabályok szerint ekkora összeg esetében kötelező versenyeztetni a cégeket, ám ez nem történt meg.
 
2013. december: kiderül, hogy Tiborcz cége versenyhelyzetben is képes a győzelemre, igaz ehhez úgy kell alakítani a pályázati feltételeket, hogy az érdekeltségén kívül más vállalkozás ne tudjon labdába rúgni. Kecskeméten ezt úgy oldották meg, hogy a 704 millió forintos pályázaton csak olyan cég indulhatott, amely az előző 5 évben már végzett hasonló jellegű fejlesztést legalább 630 millió forint értékben. S ezeknek a kritériumoknak csak Tiborcz István felelt meg – egész véletlenül.
 
2014: a sor folytatódik: Tapolca és Balatonfüred – 200 millió, Keszthely – 270 millió, Vác – 500 millió, Szekszárd – 390 millió, Zalaegerszeg - 500 millió, Pécs – 900 millió. Szolnokon 877 milliós referenciát kellett igazolni, hogy a több mint 10 milliárd forintos korszerűsítési tendert elnyerje az Elios.
Több önkormányzat külsős cégekre bízta a közbeszerzések lebonyolítását, ezek egyike volt a Sistrade Kft, melynek tulajdonosa az a Hamar Endre, aki egy ideig szintén érdekelt volt az Eliosban.

A Jobbik az emberek érdekeit nézi

Szilágyi György egyúttal kiemelte, hogy távol áll tőlük, hogy a kormánypárti politikusok családtagjaival foglalkozzanak, de egyúttal jelezte: a Jobbik az egyetlen párt, ami nemcsak országgyűlési képviselőinek, de azok családtagjainak vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta.
 
A nemzeti párt képviselői ezért felszólítják Orbán Viktort, hogy a közpénzeket a célszerűség, a hatékonyság és a takarékosság elveinek figyelembevételével a közérdek szempontjai szerint használják fel.
 
Szilágyi György ígéretet tett arra: hogy a Jobbik lerombolja a Fidesz és az MSZP által a korrupcióra felépített rendszert, ami pofátlan módon, állami megbízásokkal hozta helyzetbe a hozzájuk kapcsolódó cégeket, érdekköröket. Ha a Jobbik kormányra jut, megszüntetjük az uram-bátyám, kéz-kezet mos rendszert, és a közbeszerzések, az állami beruházások kizárólag az ország és az emberek érdekeit szem előtt tartva valósulhatnak meg – fűzte hozzá a honatya.