Ez igen: piáért lehet festményeket venni!

Alkohollal fizethetnek a látogatók egy pénteki szentpétervári művészeti rendezvényen az alkotásokért.

A "Művészet alkoholért" elnevezésű rendezvényt február 13-án tartják, egy nappal Valentin-nap előtt, a szervezők szerint mindazoknak, "akik a művészetbe szerelmesek". A látogatók ezúttal otthon hagyhatják a pénztárcájukat, a művészek inkább alkoholt várnak fizetségként a műveikért cserébe.

"Jobban értesz az alkoholhoz, mint a művészethez? Többet költesz ivásra, mint amennyibe a mi munkáink kerülnek? Hagyd ezt, és cserélj értékes italokat felbecsülhetetlen festményekre" - olvasható a szigorúan csak 18 éven felülieknek szóló esemény beharangozója a VKontaktye orosz közösségi portálon.

A szervezők szerint egy, az 1920-as és 1930-as években még elterjedt gyakorlatot élesztenek újra a rendezvénnyel. "Picassótól Ilja Kabakovig minden jól ismert művész ezt csinálta. Többek között Marc Chagall és Salvador Dalí is készített címkéket a Mouton-Rothschild üvegeire egy láda borért cserébe" - nyilatkozta a csoport egy ukrán portálnak.

Mindig kell valaki, aki nem érti a viccet

Azonban sokan kritizálják a rendezvényt a közösségi médiában, néhányan pedig azt gondolják: az eseménnyel a szervezők az alkoholt reklámozzák. A VKontaktye egyik felhasználója szerint "legközelebb cigarettára vagy drogokra fogják csereberélni a festményeiket. Ukrajnába vagy Európába kellene menniük a projektjeikkel, Szentpéterváron nem szabadna egy üveg whisky szintjére lehúzni a művészetet".