Ez nem költségvetés, ez szegénységi bizonyítvány

Elmaradt fejlesztések, súlyos pénzelvonások a budapesti büdzsében. A Jobbik szerint elfogadhatatlan.

A költségvetési tervezet „kendőzetlenül kimondja”, hogy csak akkor lesz lehetőség bármilyen fejlesztésre, ha az „elengedhetetlenül szükséges” - mutatott rá szerdai sajtótájékoztatóján Tokody Marcell, a párt fővárosi képviselője.

A politikus hangsúlyozta, hogy sok kulcsfontosságú területen még jelentős költségcsökkentéssel is számolni kell.

  • A környezetvédelmi alap támogatását 68,5 %-al
  • a Budapesti Rendőr-főkapitányság finanszírozását 25 %-kal
  • a települési támogatásra fordítható össze 11,5%-al
  • az önkormányzat feladatellátás tartaléka 800 millió forinttal


csökken. A feladatellátási tartalék ezzel a megszorítással lényegében meg is szűnik, hiszen előirányzott összege a 2016-os évben

nulla forint.

Maga a büdzsé főösszege is jelentősen, 380 milliárd forintról 313 milliárd forintra csökken. Ez 17%-os csökkenést jelent egyik esztendőről a másikra.

Hozzátette: miközben számos területen drasztikus forráscsökkentést terveznek, idén nem kevesebb, mint 403 millió forintot kell kifizetnie a fővárosnak a budapesti központi szennyvíztisztító telep kapcsán elbukott perben. Emlékeztetett, hogy az ügyben korábban hiába kérte a felelősök megnevezését és elszámoltatását.
 
Tokody Marcell a költségvetés komoly kockázati elemének tartja a közműcégek folyamatos kompenzációigényét a rezsicsökkentés miatt. A kormányzat által előszeretettel hangsúlyozott intézkedés árát így valójában az állampolgárok fizetik meg, csak nem közvetlenül, hanem az az adóforintjaikból működő önkormányzaton keresztül – mutatott rá a politikus.

A Jobbik aggályosnak tartja a kéményseprés és a hulladékgazdálkodás tervezett központosítását is. Tokody felidézte, milyen komoly gondokat és színvonal esést hozott magával korábban az egészségügyi és az oktatási rendszer államosítása. Úgy véli, hasonló negatív következményekkel lehet számolni ezen a két területen is.

Ez nem költségvetés, ez szegénységi bizonyítvány

- foglalta össze véleményét Tokody Marcell, leszögezve: ebben a formában a Jobbik nem támogatja a tervezetet. Hozzátette: sokkal inkább a kormány, mint a fővárosi vezetés felelősségének tartja, hogy egy „ilyen méltatlan” büdzsé kerül a közgyűlés elé.