Ezer éves kapocs

Hunok Nyugaton

A mongol tudományos szakemberek a fórumon azt hangsúlyozták, hogy Irán és Mongólia között már kétezer éve van bizonyított kapcsolat: a híres hun királysírokban (Nojon úl) olyan kárpitokat találtak, amelyek a mai Irán területéről származnak (megjegyzendő, hogy akkortájt nem a perzsák, hanem a pártusok uralkodtak.) .

A mongol kutatók nem közvetlen mongol-perzsa, hanem hun kapcsolatról beszéltek, hanem úgy vélték, hogy elődeik, a hunok érintkeztek a perzsákkal akkor, amikor meghódították Közép-Ázsia nagy részét, valamint megszerezték a korábban indoszkíták és pártusok által uralt indiai szubkontinens északi területeit is.

Pártlan alkotás

A perzsa-mongol kapcsolatoknak az egyik jelképes épülete Öldzsejtü kán síremléke, aki 1304-1316. között uralkodott. Dzsingisz kán ükunokája Irán területén, Zandzsán tartományban, Szultánije városban épített magának emlékművet, mely tíz éve, 2005. óta az UNESCO Világörökség Része.  A Teherántól északnyugatra 240 kilométerre fekvő várost 1290-ben alapította Argun kán. A környék vadban gazdag volt, kiváló legelőkkel rendelkezett, valószínűleg ezért tetszett meg a terület a harcias lovas uralkodónak. A települést Argun utódai, Gaszan tovább fejlesztette, Öldzsejtü pedig fővárosául választotta. Az épület az iszlám építészet egyik remeke, a nyolcszögletű, 50 méter magas épület tetejét türkizkék csempékkel fedték be és körülötte nyolc minaret csúcsosodik.