Ezerforintos „jutalmat” kaptak a tanárok pedagógusnapra

Ezerforintos „jutalmat” kaptak a tanárok pedagógusnapra

Nem elég, hogy a pedagógusok olyan arcpirítóan alacsony bérért tanítják gyermekeinket, hogy leírni is szégyen (pályakezdők esetében ez a HR portál szerint nettó 207 000 forint), de a Pintér Sándorhoz került oktatásügy még tárgyalni sem nagyon akar velük, sőt még a sztrájkot is ellehetetlenítik. 

Ilyen előzmények után a tanárok, oktatók, óvodapedagógusok nem nagyon számíthattak kormányzati elismerésre a közelgő pedagógus napra, de arra talán még legpesszimistábbak sem számítottak, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központ 76 ezer forint keretösszeget biztosít egy tanintézménynek az idei pedagógusnap alkalmából.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalán megosztott levélben hozzáteszik: a méltó összejövetel keretein belül tanáronként ezer forint áll rendelkezésre.

Ezt is megértük! Méltó ünneplést finanszíroz a tanker! Ereszd el a hajam! Lesz ám bulika! Tavaly olyan tanár is akadt, akire kétszáz forint jutott, így ez végül is előrelépés.

Így reagált némi keserű iróniával a PDSZ arra, hogy ezer forint per főből kell kihozni egy „méltó összejövetelt” a pedagógusnap alkalmából.

A pedagógusok szerint a fenti jutalom jól mutatja, hogy a kormány mennyire becsüli meg a tanárokat, volt olyan kommentelő, aki arra buzdította a többieket, hogy ne vegyenek részt a „lebecsülésben”.

A szakszervezet tavaly egy felmérést is készített arra vonatkozóan, hogy milyen jutalmakat kaptak a pedagógusnap alkalmából a tanárok.

Kiderült, hogy a válaszadók 87 százaléka semmilyen jutalmat nem kapott.

A pedagógusok mindössze 3 százaléka kapott pénzbeli juttatást, volt olyan, akinek 2000 forint jutott, de viszonylag sokan kaptak 1000 vagy 600 forintot közötti összeget, de még olyan is előfordult, hogy valakit 200 forinttal örvendeztettek meg.