Ezernyi helyen mérgezik alattunk a földet

Az elmúlt hónapokban felkapott Illatos úti Budapesti Vegyiművek-tározó csak egy azon telepek közül, melyek akár őrizetlenül, elhanyagolva halmozzák fel veszélyes anyagokat tároló hordók ezreit. Ám ezek elszállítása önmagában sem elég: az Illatos úti telephelyen a rozsdától lyukas hordókból évek óta szivárogtak különböző mérgek a talajba, és ez a szennyezett föld önmagában is tisztításra szorul, ami akár tízmilliárdos költséget is jelenthet.

Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: ilyen telepekből mintegy 15 ezer (!) található az országban, és bár 1995-ben elkezdtek egy Országos Környezeti Kármentesítési Programot, ez mára teljesen leállt, és az érintett területeknek csupán töredéke került semlegesítésre. A képviselő példának említette a Baranya megyei Garét, ahol a hordók elszállítása óta bűzlik a talaj a vegyszerektől.

Éppen ezért a Jobbik azt javasolja, hogy a kármentesítési programot frissítsék és indítsák újra, az Országgyűlés pedig állítson fel egy szakértőkkel is együttműködő eseti bizottságot, mely megvizsgálja az 1995 óta történt munkálatokat, és felügyeli az újabbak szakmai és anyagi levezetését.

Kepli Lajos úgy vélte, nem csak arra kell odafigyelni, hogy a szennyezések látványos része eltűnjön, hanem arra is ami a föld alatt van, mert az az igazán veszélyes. Hozzátette: a kormány nem várhat csak az uniós forrásokra, a veszélyes anyagok teljes semlegesítésének költségeit már a 2016-os költségvetésbe is bele kell kalkulálni.