Fáj-e Orbán Viktoréknak, hogy „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa”? A türk tömb korruptabb

Fáj-e Orbán Viktoréknak, hogy „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa”? A türk tömb korruptabb

Vagy arról van szó, hogy a fideszes keleti nyitás politikája diszkriminatív Putyin ellenségeivel szemben, vagy Ukrajna nem elég keleti Orbánék ízlésének, ezért inkább a sokkal korruptabb Türkmenisztánnal, Azerbajdzsánnal, Tadzsikisztánnal és Kirgizisztánnal képzelik el egy szövetségben Magyarország jövőjét.

Szokatlan érvvel állt elő Orbán Viktor, miért nem szabad Ukrajnával elkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ukrajna nem áll erre készen, ugyanis a világ egyik legkorruptabb országa, mondta egy francia lapnak. Miközben a NER egyik tótumfaktuma szerint, amit ma idehaza korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája, annak elnöke pedig Orbán Viktor. Azaz a korrupció idehaza legitim, magától értetődő dolog.

Fölvetődik a kérdés, hogy Orbán Viktorék, amikor az EU-nak Ukrajna korruptságáról beszélnek, akkor vajon mást értenek-e a korrupció alatt, mint ami Magyarországon is dübörög?

Összehasonlításképp érdemes megnézni azokat az ajánlásokat, amelyeket az unió számvevőszéke készített Ukrajna számára, az EU-val közösen hogyan álljon neki a korrupció csökkentéséhez, felszámolásához. 2021-ben többek között azt javasolta, hogy

• dolgozzon ki és hajtson végre a magas szinten elkövetett korrupcióra irányuló konkrét intézkedéseket;

• értékelje a civil szervezeteknek és az oknyomozó újságírásnak nyújtott támogatást és igazítsa ki a támogatás mértékét;

• segítse elő a szabad és tisztességes verseny előtt álló akadályok felszámolását;

• javítsa a nyomon követést és a beszámolást a tájékoztatás és szükség esetén a korrekciós intézkedések megtétele érdekében;

• hangsúlyozza a feddhetetlenséget és a reform iránti elkötelezettséget, amikor kapacitásépítési támogatást nyújt;

• támogassa a nyilvántartások digitalizációját.

Ezen ajánlások többsége Magyarországra épp úgy érvényesek, mint Ukrajnára. De az is kérdés, vajon Orbán Viktorék honnan vették, hogy Ukrajna korrupt ország? Erről Pócza István, a közpénzt osztó Batthyány Alapítvány szakmai programvezetőjétől tudhatunk, aki azt mondta, hogy a Transparency International adataira támaszkodtak. Értve úgy, hogy a sorosista Transparency International adataira.

A Transparency International a korrupciót világszinten és tudományosan vizsgáló szervezet. A korrupciós indexét minden évben elkészíti. A 2022-es vizsgálata szerint Ukrajna valóban elég rosszul teljesít, a 180-ból a 116. helyen áll. Összehasonlításképp: Magyarország a 77., Románia a 63., Ausztria a 22., Finnország a 2. helyen áll a korrupciós listán.

Már köztudomású, hogy az Orbán kormány barátait nem Nyugat-Európában, hanem Keleten keresi. A miniszterelnök a kazah fővárosban, Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján megerősítette, hogy Magyarország készen áll a Türk Befektetési Alap munkájában való részvételre.

Mivel Ukrajna Orbánéknak túl korrupt, Magyarisztán pedig lélekben a türk tömb részévé vált, érdemes megnézni, hogy ezek az országok hogyan teljesítettek a korrupció területén a Transparency International szerint. Emlékeztetőül: Ukrajna a 116. helyen áll.

Türkmenisztán a 167., Azerbajdzsán a 157., Tadzsikisztán a 150., Kirgizisztán a 140., Üzbegisztán a 126., Kazahsztán pedig a 101. helyen.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) felszólal a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján Asztanában 2023. november 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)