Fallúdzsa szíve fele tartanak kormányerők

A város déli Suháda negyedében tartózkodó Abdel-Vahháb asz-Szaadi tábornok, a művelet parancsnoka közölte, a város felszabadítását célzó, több mint két hete indított offenzíva jól halad. Elmondta: az IÁ a városon kívülre akarta vinni a harcot, aminek az lett a vége, hogy az iraki erők nyolc nap alatt elfoglalták a jelenleg irányításuk alatt lévő területeket.

Szaadi tudatta: napok kérdése, és eljutnak a város szívéig. A tábornok elmondta azt is, hogy az ostrom kezdete óta több mint 500 dzsihadista halt meg. A főleg szunniták lakta Fallúdzsa visszafoglalása az egyik legnehezebbnek ígérkező feladat az iraki kormányerők számára. A város már a 2003-as amerikai invázió óta kormányellenes harcosok fontos bázisa a síita többségű országban.

A Norvég Menekültügyi Tanács szerint Fallúdzsa peremkerületeit eddig 20 ezer civil hagyta el, a városban így is több tízezer polgári lakos rekedt. Beszámolók szerint egyes dzsihadisták is menekülőre fogták, a várost elhagyó civilek közé vegyülve próbálnak kijutni az ostromlott városból.