Farkas Flórián még arra is képtelen volt, hogy normálisan lemondjon posztjáról

A cégbíróságnak kellett útbaigazítania Farkas Flórián miniszterelnöki biztost arról, hogyan mondhat le elnöki posztjáról.

A roma politikus korábban azt sem nagyon tudta, hogy hol végzett az egyetemen. Évekig azt hitte, hogy az ELTE jogi karán szerzett politológus diplomát. A valóság azonban az, hogy az ELTE Társadalomtudományi karának politikaelmélet szakán adta le diplomamunkáját és elméletileg oda is járt. Azért csak elméletileg, mert én is oda jártam, és elvileg évfolyamtársak is voltunk, viszont én az öt év alatt mindösszesen egyszer láttam, akkor is éppen távozott az épületből. Bizonyára elkerülhettük egymást, bár ez nekem azért furcsa kissé, mert ez egy kicsi szak volt és legalább látásból mindenkit ismeretem.

Farkas Flórián azt állítja, hogy óraadó is volt az ELTE Társadalomtudományi karán. Az Index azt írja, hogy önéletrajza szerint a 2005/2006-os tanulmányi évben a Kelet- és kelet-közép-európai politikai rendszerek tárgy és a Politikai rendszerek összehasonlító elemzése tárgy oktatásában is részt vett a tantárgy oktatójának felkérése alapján. A két tanegységet én is elvégeztem, de rá nem emlékszem, ahogyan azok a volt csoporttársaim se, akiket erről megkérdeztem.

Öt milliárd forint ment el a semmire

Az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási szövetkezet szerdán tartott közgyűlést, ahol a Romnet.hu tudósítása szerint minden tisztségviselőt leváltottak, új elnököt és elnökségi tagokat választottak. A portál úgy tudja: Farkas Flórián már a találkozó előtti napokban levélben lemondott vezetői posztjáról más igazgatósági tagokkal együtt. Ezt Berényi László, a szervezet elnöke később cáfolta. Az mno.hu közben kiderítette, hogy a cégbírósági adatok alapján Farkas Flórián már tavaly június 5-én lemondott, amelyről nyilatkozatot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéknek.

Ezt azonban hiába tette, erre a cégbíróság is felhívta az általuk kiadott végzésében. Farkasnak ugyanis előbb a közgyűlés előtt kell lemondania igazolható módon, s csak azután vezeti át a változást a cégbíróság. Sok mindent elárul a miniszteri biztosról, hogy ezzel sem volt tisztában. Talán többet kellett volna bejárni az egyetemi órákra és akkor legalább a lemondása összejöhetett volna neki.

Gyanús pénzköltések miatt vizsgálódnak

Farkasék olyan jól sáfárkodtak a rájuk bízott milliárdokkal, hogy már az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is vizsgálódik az ügyben.

A Népszabadság számolt be arról, hogy az Emmi a szövetkezet működése kapcsán tizenkét gyanús ügyet ellenőriz. A tárcánál kirívónak tartott kifizetések közül a legnagyobb tétel a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek összege” volt, ami 737 millió forintot jelentett a vizsgálat alá vont 860 millió forintból. A Magyar Nemzet pedig olyan teljesen üresen álló irodákat talált vidéken, amikre százmilliókat költöttek korábban. Ebben az ügyben már feljelentés is született és folyik a nyomozás.