Példátlan támadást intézett a tudományos élet ellen a magyar gyógyszerhatóság

Példátlan támadást intézett a tudományos élet ellen a magyar gyógyszerhatóság

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több olyan újságcikkel szemben, amelyekben megkérdőjelezik a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát. Az OGYÉI a döntését azzal indokolja, hogy szerinte ezek a cikkek akadályozhatják a járvány elleni védekezést, mivel megrendítik a gyógyszerekbe vetett bizalmat. Azt ugyan a gyógyszerhatóság nem konkretizálja, hogy mely cikkek ellen tesznek feljelentést, de a járványügyi cikkeket figyelve kikövetkeztethető, hogy a 24.hu és a Qubit vonatkozó írásairól van szó.

A Telex szúrta ki, hogy a hírre saját oldalán reagált Ferenci Tamás biostatisztikus, aki szerint

„itt nem az történt, hogy az ATudosokAltalEltitkoltIgazsagokNyomaban!!!! blogon leírták, hogy kiszivárgott dokumentumok szerint mindenki másnapra meghal, aki favipiravirt vesz be”, hanem tanszékvezető egyetemi tanárok, orvosprofesszorok, évtizedes gyakorlatú gyógyszerészek nyilatkoztak, „a tudomány aktuális állásának megfelelően”.

A szakember elismeri, hogy a favipiravir kezdeti eredményei valóban bíztatóak voltak, de mára túlsúlyba kerültek azok az eredmények, amelyek nem találtak számottevő pozitív hatást alkalmazása során. Ferenci fel is sorolja az aktuális nemzetközi metaanalíziseket, azaz a korábbi, témába vágó kutatásokat áttekintő, az eredményeiket összegző tanulmányokat, melyeknek nagy része arra jutott, hogy semmilyen, vagy csak elenyésző javulás várható a készítménytől. Egy magyar kutatás is vizsgálta a szert, de érdemi hatást ott sem tudtak megállapítani.

A favipiravirt eredetileg Japánban fejlesztették ki, de már ott is leállították a vizsgálatokat, így nem meglepő, hogy a szer sem az amerikai, a brit vagy a német kezelési irányelvekben, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában nem szerepel. Az ausztrálban megjelenik ugyan, de csak mint olyan szer, amelynek használatát nem javasolják klinikai vizsgálatokon kívül.

„Látható tehát, hogy a „a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságának megkérdőjelezése” teljes mértékben megfelel az orvostudomány jelenlegi álláspontjának”

– jelenti ki Ferenci, de hozzáteszi, hogy szerinte ez csak a kisebbik probléma.

„A jóval nagyobb probléma, hogy az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja […], hanem a rendőrségen büntetőfeljelentést tesz” – hangsúlyozza a biostatisztikus, aki szerint ez teljesen független attól, hogy kinek van igaza a kérdésben, mert önmagában az eljárás elfogadhatatlan.

„Az OGYÉI nem használhatja fel egy tudományos vitában eszközként, hogy feljelentést tesz, hátha a vitapartnereit elviszi a rendőrség. Ennek a gondolata is ijesztő, és úgy vélem, hogy már a lehetőségének a felvetése is példátlan támadás a magyar tudományos élet ellen”

– írja Ferenci.

A szakértő, úgy látja, hogy „az OGYÉI meg sem próbál vitatkozni”, nem hivatkozik más kutatásokba és nem köt bele a megjelent cikkekbe, hanem egyből büntető feljelentést tesz, pedig „ha tudományos vita van is arról, hogy a gyógyszer hatásos-e, azt nem lehet egy rendőrségi eljárás közepette kezelni”.

„Ennek már az említése is alkalmas a „dermesztő hatás” elérésére, ahogy az angol mondja, tehát, hogy kutatók ne merjék elmondani a szakmai véleményüket, attól való félelmükben, hogy azért esetleg büntetőeljárás indulhat. Ebből fakadóan ennek a jelentősége szerintem messze túlmutat a favipiravir hatásosságán” – fogalmaz a szakértő.

Ferenci kifejti, hogy a valódi kutatók véleményének az elnyomása „olyan vákuumot teremt, amit mindenekelőtt az áltudomány fog feltölteni”, az viszont valóban akadályozhatja a járvány elleni védekezést és tényleg alkalmas lehet arra, hogy a betegek bizalma megrendüljön a gyógyszerekben.

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy bármennyire is apróságnak tűnik a favipiravir hatásosságának kérdése, „a magyar egyetemeknek, kutatóintézeteknek, a tudományos akadémiának nagyon egyértelműen és nagyon határozottan ki kellene állniuk ezen a ponton a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett”, mert ha ezt nem teszik meg, akkor „senki sem tudhatja mi lesz a következő lépés, csak azt, hogy annak mi lesz az áldozata: a magyar tudomány és a magyar emberek egészsége”.