Fegyverkeznek a déli határvidéken

Megugrott a szegedi vadász- és fegyverboltok forgalma, az emberek féltik otthonaikat.



A gáz- és riasztófegyverek iránti megnövekedett keresletről egy szegedi vadászbolt vezetője számolt be a lapnak. Nem ez az első fegyvervásárlási hullám. A boltos emlékeztetett: ha olyan, az emberek szubjektív biztonságérzetét érintő esemény történt, mint például a sorozatgyilkos garázdálkodása a tanyavilágban, vagy Marian Cozma meggyilkolása, az emberek néhány hétig nagyobb számban vásároltak önvédelmi eszközöket.

A kereskedő elmondta: elsősorban a 20-25 ezer forintos gáz-riasztó pisztolyokat keresik a vevők, ezeket bejelentés után, külön vizsga nélkül közterületen, rejtve maguknál hordhatják. A kifejezetten otthonvédelmi, csak a saját ingatlan területén tartható és használható gumilövedékes, nagyobb tűzerejű fegyverek kevésbé fogynak. Igaz, ezek jóval többe - 50-100 ezer forintba is kerülnek.

A déli határszélen élők biztonságérzetét tovább rontja, hogy Délvidékről egyre riasztóbb hírek érkeznek. A menekültek házakhoz mennek be, a határ közelében egy asszonyra rátámadtak, beköltöztek tanyákra, ahonnan csak rendőri erővel lehetett kitessékelni őket,, és Királyhalma temetőjének halottasházát is feltörték. A délvidéki magyar nyelvű sajtóban megjelent hírek szerint az ottani gazdák is fegyverkeznek, féltik családjukat, javaikat.