Fekete paripán lovagol, a börtöntől sem fél Ózd polgármestere

Ózd Város első lovas járőrszolgálata munkába állt, a tervezett börtönnel kapcsolatban zajlik a lakossági konzultáció.

Ma délig lehetett leadni a város több pontján kihelyezett gyűjtőládákba azokat a kérdőíveket, amelyeken a város lakossága véleményt formálhatott egy 500 férőhelyes börtön Ózdon való megépítésével kapcsolatban és a város honlapján is lehetett szavazni az ezzel kapcsolatos kérdésre.

Janiczak Dávid a település jobbikos polgármestere ugyanis börtönt húzna fel Ózdon, ezzel a lépéssel mintegy 250 új munkahely jönne létre. Az intézmény tervezett helye egy négy hektáros, önkormányzati tulajdonú területen van, Bánszállás telep közelében. Minderről a helyi tévé adott hírt.

Janiczak szakmai egyeztetéseket is folytatott már az elmúlt napokban olyan személyekkel, akiknek van börtönépítéssel, illetve börtön irányítással kapcsolatos tapasztalata. Ebbe a körbe tartozik Gyüre Csaba büntetőjogász, nyíregyházi, jobbikos országgyűlési képviselő is, aki ózdi tévében megnyugatott mindenkit nem lesznek börtönszökevények:
úgy fogalmazott:

„egy büntetés-végrehajtási intézetnek nem csupán gazdasági szempontból lehetnek pozitív hatásai egy város életében, hanem a lakosság szemléletét is átformálhatja, visszatartó erejének köszönhetően.”

Hozzátette:

„Azokat a félelmeket, amelyeket itt a bejátszásban is hallhattunk, hogy az emberek attól félnek, hogy megszöknek majd olyan bűnözők, akiktől félni kell, ilyen csak a mozifilmekben fordul elő. Ha a statisztikákat megnézzük, évente 1-2 ember - de volt olyan év, hogy egy se - szökött meg börtönből Magyarországon, és ezek is általában külső munkahelyről vagy kórházból szöknek meg, nem pedig a falak közül. Ráadásul ezeket nagyon gyorsan újból el is fogják.”

Endrész István nyugalmazott bv. őrnagy a külterületet alkalmas helyszínnek nevezte, mert vasúton és közúton egyaránt megközelíthető lenne. Elmondása szerint az újonnan épülő börtönöknél már az utcáról való bekiabálás sem jelenthet problémát, mivel a törvényi szigorítások már ezt a tevékenységet is súlyos szabálysértésnek minősítik.

„Az új letöltőházak úgy vannak megépítve, hogy az ablakok befelé, a börtönudvar felé néznek, ráadásul magas bástyafal veszi körül az épületet. Ráadásul a börtön körül járőrszolgálatot biztosít a büntetés-végrehajtás annak érdekében, hogy ezeket a rendbontókat jobb belátásra bírja és elküldje a helyszínről”

- mondta Endrész István, nyugalmazott bv. őrnagy.

Egy börtön esetleges Ózdon való megépítését a műsorban szereplő szociális munkás is támogatná. Elek Beáta meglátása szerint az intézmény nem csak a közbiztonsági statisztikák javulását eredményezné, a fiatalkorú bűnelkövetők számát is lecsökkentené.

Janiczak Dávid a műsorban újból kihangsúlyozta: tényleges döntés csak azt követően születik a börtön építésére irányuló pályázat benyújtásával kapcsolatban, ha megismerték a lakosság és a képviselő-testület véleményét.

A mai nappal állt szolgálatba Ózd Város első lovas járőrszolgálata, ami része volt Janiczak programjának, a polgármestert annyira meghatotta az esemény, hogy könny szökött a szemébe, mi több elmondta, hogy saját maga személyesen, testközelből is szeretne részt venni a testület munkájában. Eközben a rendőrség statisztikái szerint az új városvezetés felállása óta folyamatosan csökken a bűncselekmények és szabálysértések száma, a karácsonyi időszakban és szilveszterkor sem volt előállítás.