Felére esett vissza a jelzáloghitelek piaca, de jelentős roham jöhet az év végén

Felére esett vissza a jelzáloghitelek piaca, de jelentős roham jöhet az év végén

A Duna House becslése szerint ráadásul 2024-ben komoly bővülés következhet a lakáshitelek felvételében.

Becslések alapján meghaladhatja az idén a 600 milliárd forintot a forintalapú jelzáloghitelek volumene, ami a piac 50 százalékos visszaesését jelenti 2022-höz képest, a jövő évi kilátások azonban jók, az idén év végén pedig jelentős roham várható, mivel megváltoztak a lakáscélú támogatások feltételei, ez pedig sokakat vásárlásra késztet - közölte a Duna House az MTI-vel pénteken.

Az ingatlanközvetítő szerint

a 2024-es kilátások jók, a szakemberek a hitelpiacon 30-40 százalékos növekedést várnak: "a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása 750-850 milliárd forintos aktív piacot jelenthet jövőre".

Fülöp Krisztián, a Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass magyarországi vezetője úgy fogalmazott:

"Összességében idén a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel lakást vásárlók aránya".

2023-ban a vásárlók nem tudtak alkalmazkodni a magas kamatokhoz, a jelenlegi és várható hozamkörnyezet kedvezett ugyanakkor a lakástakarékok további élénkülésének - fűzte hozzá.

A közlemény a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján kiemelte: a lakáscélú hitelek piacán az augusztus volt a legerősebb hónap, 54,4 milliárd forintos mérleggel. De ennél is nagyobb volument várnak a szakértők az év utolsó hónapjaitól. Ennek oka a lakáscélú támogatások feltételeinek változása. A szakértő azt mondta: a csok esetében novemberre megérkezett a tömeges érdeklődés. Jelezte: "Az idei évben novemberben zárult a legtöbb ügylet a Credipass-on keresztül: ez több, mint duplája az év eleji (februári és márciusi) igénylési számoknak".

A pénzügyi közvetítő statisztikájából az is kiderül, hogy legtöbben a használt lakásra felvehető kétgyermekes csok lehetőségével éltek (1,43 millió forint), a második legnépszerűbb kategória pedig a 10 millió forintos, 3 vagy több gyermekes támogatás volt.

(Címlapkép: Unsplash)