Felháborodott a polgármester: mától luxusautóval viszik a szemetet Ózdon?

A mai Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztató szerint, mostantól több személygépkocsi mellett egy kifejezetten luxuskategóriás járművet is bérel a nonprofit szervezet. 

A társaság – amely hulladékszállítással összefüggő közszolgáltatási feladatokat lát el a Sajó Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás településein – még októberben írt ki pályázatot többek között egy minimum 100 Kw teljesítményű, legalább 19 colos könnyűfém felnivel, automata váltóval, kétzónás digitális klímával, bőrüléssel, navigációval, bluetooth kihangosítóval, tolatókamerával, tolatóradarral, távolságtartó tempomattal, kulcsnélküli indítással és ajtónyitással rendelkező autó bérlésére. Beszédes, hogy a beszerzés során a társaság részéről a kapcsolattartó maga Sztupák Péter ügyvezető igazgató volt.
 
A ma nyilvánosságra került eljárással kapcsolatosan Szilágyi György a Jobbik országgyűlési képviselője fordult közérdekű adatigényléssel az ügyvezetőhöz – tudta meg portálunk. Szilágyi tizenöt kérdésében többek között arra keresi a választ, hogy ki döntött az autó beszerzésének szükségességéről, vagy például miért nem teszi közzé a társaság a vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok javadalmazását, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.
 
Mint ismeretes a társaság felügyelő bizottságában foglal helyet Fürjes Pál, Ózd korábbi Fideszes polgármestere, valamint Szitka Péter Kazincbarcika MSZP-s polgármestere is. Szilágyi György kiemelte: "a mostani beszerzés, amelynek nettó értéke több mint nettó 22 millió forint a közpénzek hatékony, gazdaságos, eredményes és felelős felhasználásának a látszatát is kerüli” valamint véleménye szerint a felügyelő – bizottság felelősségét is felvetik a történtek.
 
Portálunk megkereste Ózd polgármesterét is, hiszen Ózdon is a Zöld Völgy a hulladékszállításért felelős közszolgáltató. A Jobbikos Janiczak Dávid felháborodásának adott hangot, ugyanis nem csak az ózdi lakosok szemétszállítási költségei tetemesek, hanem Ózd városa maga is évente több tízmillió forinttal kénytelen fizetni a Zöld Völgy szolgáltatásáért. Janiczak úgy fogalmazott, „több mint arcpirítóak a napvilágra került adatok”, ezért indítványozni fogja a társaság gazdálkodásának teljes körű átvilágítását, hiszen a luxuskiadásokat végső soron a lakosságnak kell megfizetnie, amelyhez személy szerint nem kíván asszisztálni.