Feljelentés született: szükségtelenül költenek 200 milliót a roma telepre?

Az ügy hátterében a szebb napokat is megélt bányászváros elhíresült területén, a Petőfi udvarban lévő két, egykor a vájároknak otthont adó épület áll. A két, ma már lelakott tömb közül az egyikben helyi cigányok laknak, a másiknál pedig befalazták a nyílászárókat. Korábban volt itt egy harmadik épület is, amelyet viszont az ott élő, a társadalmi normákat be nem tartó személyek annyira leuszítottak, hogy Oroszlány korábbi városvezetése reménytelennek tartotta felújítani, inkább elbontotta azt.

Az önkormányzat azonban most úgy döntött, hogy a jelenleg körbekordonozott, befalazott tömböt 200 millió forintos hitelből felújítja.

Szabó Ákos, aki a HVIM nevében megtette a feljelentést, emlékeztetett: az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanfenntartó, vagyis Varikont Kft, a korábban megkötött és még érvényes bérleti szerződésekben kikötötte, hogy a bérlőknek nem lehet rezsi tartozásuk és be kell tartaniuk a közösségi együttélési szabályokat, viszont, azokkal szemben, akik ezeknek nem tettek eleget, semmilyen szankciót nem alkalmaztak, holott azonnali hatállyal felbonthatták volna a bérleti szerződéseket.

Így fordulhat elő az is, magyarázta Szabó, hogy csak víz tartozásból 420.721 forint elmaradást halmoztak fel.

Elfolyt a pénz

A feljelentésből kiderül, hogy az önkormányzat olyan rendeletet alkotott, amely szerint lelépési pénzt adnak a Petőfi udvarban élők számára, hogy felújíthassák az egyik tömböt. Viszont nem csak azok kapnak lelépési pénzt, akik betartották a szerződést, hanem azok is, akik megszegték a szerződést, sőt még az illegális lakásfoglalók is.

A nemzeti néppárt oroszlányi képviselője, Molnár Melinda szerint a Petőfi udvar ingatlanjaira felvett 200 millió forintos kölcsön, ami az adófizetőket terheli, szükségtelen, továbbá a lelépési pénzek kifizetése is tékozlás, mivel ezen felesleges súlyos milliók elköltése nélkül is meg lehetett volna őrizni az ingatanok állagát.

Az ügy felvet egy másik problémát is, ugyanis Oroszlányban nagy szükség lenne megfelelő bérlakás programra, mert a jelenlegi baloldali városvezetés nem érti, hogy a helyi gyárak munkaerő-kiszolgálását a cégek úgy oldották meg, hogy szinte az összes albérletet vendégmunkások vették igénybe, így a jövőjüket a városban tervező fiataloknak 70.000 forintos albérletárakkal kell szembenézniük - fogalmazott Szabó Ákos.

A HVIM képviselője megjegyezte, hogy feljelentésüket az Érpataki Modell alapján tették meg, és az eredményekről tájékoztatják a nyilvánosságot.