Feljelentést tesz a Jobbik a túlárazott kerítés miatt

A Jobbik feljelentést tesz a biztonsági határzár építésének anyagköltségei miatt. Apáti István szerint az eset kimeríti a hűtlen kezelést.

Bár a Jobbik továbbra is kiáll a déli határon felépített kerítés ügye mellett, és az ország védelme számunkra is elsődleges, de ez nem jelenti azt, hogy bármifajta túlárazáshoz, lopáshoz, hűtlen kezeléshez, korrupcióhoz asszisztálunk - mondta Apáti István szerdai sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, augusztus eleje óta folytat küzdelmet annak érdekében, hogy a megtudhassa a széles nyilvánosság, hogy mennyibe került az adófizető állampolgároknak a több száz kilométeres kerítés. Két írásbeli kérdés és egy közérdekű adatigénylés, valamint közel három hónap kellett ahhoz, hogy egy egyébként rendkívül alacsony színvonalú elszámolást végre megkapjunk - mondta.

A jobbikos politikus szerint az elszámolásnak nevezett papírtömegből elképesztő pontatlanság, slendrián munka, ellentmondásosság bontakozik ki, részben nehezen beazonosítható és nehezen átláthatóak tételek találhatóak, az összehasonlítható tételek pedig ötszörös-nyolcszoros túlárazást mutatnak. A politikus emlékeztetett: bruttó 600 forintos méterárért kapható NATO pengés drótot 2800 forintért szerezték be, 300 forint helyett 2400 forintot fizettek a láthatósági mellények darabjáért, 1 millió 225 ezer forintért vettek 350 darab egyszerű lakatot, vagy épp 1950 - amúgy filléres árú - tábláért 15 millió forintot fizettek ki, három darab cölöpverő gépet képesek voltak 90 millió forintért megvásárolni, miközben ugyanolyan gépből hatot 30 millióért béreltek. A Legjobbkocsma.hu-tól rendeltek szervízautót, de a két, elhíresült "Mad Max" kaput is tízmillióért szerezték be. Az, hogy előre nem tervezett költségek címén 500 milliót elszórtak - nem kellő részletezésű elszámolással - márcsak hab a tortán - vélte a képviselő.

Az ellenzéki politikus arra is kitért: a kapott dokumentumok 10 milliárd forintról szólnak, miközben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 40 milliárdról beszélt, a költségvetés rendkívüli tartalékát pedig 60 milliárd forinttal emelték meg az illegális bevándorlással összefüggésben.

Apáti István küzdelmét a kormányzattal, valamint az elszámolásnak nehezen nevezhető papírosokról készült részletes cikkünket itt olvashatja el.

A képviselő szerint, hogy az a párt, az a kormány, illetve ezáltal az őket körbevevő cégek, amely egy humanitárius katasztrófahelyzetből is képesek extra hasznot húzni, az emberi nyomorúság, a veszélyhelyzet vámszedői, akik még egy ilyen helyzetben is csak arra képesek koncentrálni, hogy hogyan tudják többszörösen túlárazni az ország védelméhez szükséges anyagokat. Ezértinimum hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt feljelentést fogunk tenni - zárta sajtótájékoztatóját Apáti István.